logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
28 maart 2022

ACM stelt vooruitlopend op Energiewet extra eisen aan energieleveranciers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat extra eisen stellen aan energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten. De eisen gaan over financiële, organisatorische en technische kwaliteiten.

De ACM stelt in overleg te gaan treden met minister Jetten voor Klimaat en Energie over hoe deze eisen ook in de nieuwe Energiewet een plek kunnen krijgen.

Houdbaarheid bedrijfsplan
Energiebedrijven zullen onder meer hun financiële continuïteit en de houdbaarheid van hun bedrijfsplan beter moeten onderbouwen. Daarnaast moeten ze aantonen dat zij beschikken over adequaat risicomanagement. Ook de eisen voor deskundigheid gaan omhoog. Hiermee volgt de ACM de aanbevelingen op naar aanleiding van een extern onderzoek naar het toezicht op energieleveranciers.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘We hebben onderzoek laten doen door externe experts om te kijken of we meer kunnen doen om consumenten te beschermen tegen mogelijke financiële problemen van energieleveranciers. We zullen de extra ruimte die de onderzoekers op basis van de huidige wet zien, alvast gaan benutten. Maar daarnaast is aanvullende wetgeving nodig.’

Weerbaarder maken
De extra eisen moeten energieleveranciers weerbaarder maken tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt. De eisen bieden geen garantie tegen faillissementen maar kunnen de kans daarop wel verkleinen. Daarom gaat de ACM samen met de wetgever ook kijken hoe kwetsbare consumenten beter beschermd kunnen worden tegen de financiële gevolgen van een faillissement.

De ACM zal de huidige wettelijke eisen op het gebied van financiële, organisatorische en technische kwaliteiten verder uitwerken in beleidsregels, op basis van onder meer gesprekken met de sector, beleidsmakers, consumentenorganisaties en experts. De ACM zal voor de zomer een concept voor deze beleidsregels ter consultatie voorleggen, zodat zij in kunnen gaan aan het begin van het nieuwe stookseizoen op 1 oktober 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten