Solar Magazine - Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet
© Liander

Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op virtueel stroomnet

Schiphol Area Development Company (SADC) heeft het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd en op business park Schiphol Trade Park de eerste 4 bedrijven op het virtuele stroomnetwerk aangesloten.

Het virtuele elektriciteitsnet van de gebiedsontwikkelaar is een oplossing voor het tijdelijk tekort aan stroomcapaciteit in de regio Schiphol.

Ongebruikte capaciteit
Deze oplossing is gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking tussen SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral. Binnen het collectief delen de aangesloten bedrijven de beschikbare stroomcapaciteit voortaan slim met elkaar.

SADC heeft in 2020 het initiatief genomen voor deze duurzame oplossing om het vestigingsklimaat voor zijn klanten te verbeteren. Het ontwikkelde virtuele stroomnet maakt mogelijk dat bedrijven zónder stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van bedrijven mét capaciteit kunnen gebruiken.

Onderbenutting
‘Op momenten van onderbenutting van de capaciteit in het stroomnet is er “vrije ruimte” beschikbaar’, duidt Arnoud van der Wijk, projectmanager bij SADC. ‘Door binnen het virtuele net vraag en aanbod realtime te meten, kunnen aangesloten bedrijven de beschikbare capaciteit onderling verdelen en daarmee optimaal benutten. Zo kan tot wel 90 procent van de stroomvraag van alle bedrijven (met én zonder capaciteit) gewoon uit het net worden geleverd.’

Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne-)energie uit batterijen en – indien het echt niet anders kan – met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van realtime metingen en slimme sturing.

Verantwoordelijkheid nemen
Het virtueel net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie- infrastructuur Noord-Holland onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Huibert Baud (Liander) symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park: ‘Ik ben trots op deze samenwerking tussen SADC, netbeheerder en niet in de laatste plaats op de bedrijven zelf. Samen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om een oplossing te vinden voor een prangend knelpunt op het elektriciteitsnetwerk. Dat ondersteunen wij als Taskforce graag.’

Momenteel zijn IntercityHotel Amsterdam Airport, Intralox LLC Europe, Joulz (in opdracht van Intospace), Nippon Express, SEGRO en VerusSol (in samenwerking met Mirastar) bij het collectief aangesloten. Meer partijen volgen binnenkort.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!