Solar Magazine - De harde cijfers | CertiQ: 526 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste kwartaal via de SDE+(+)
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | CertiQ: 526 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste kwartaal via de SDE+(+)
© Soleila

De harde cijfers | CertiQ: 526 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in eerste kwartaal via de SDE+(+)

In het eerste kwartaal zijn in Nederland via de subsidieregeling SDE+(+) 717 projecten met zonnepanelen opgeleverd; goed voor een vermogen van 525,7 megawattpiek. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van CertiQ.

Daarmee heeft CertiQ in het eerste kwartaal minder nieuw vermogen geregistreerd dan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uit data van RVO bleek eerder deze maand namelijk een kwartaalgroei van 790 megawattpiek. Toch is het waarschijnlijk dat de cijfers van CertiQ zich dichter bij de waarheid bevinden, omdat de cijfers van RVO al jarenlang achterlopen op die van CertiQ. Zo telt CertiQ per 31 maart jongstleden een totaal opgesteld pv-vermogen via de SDE+(+) van 7.943,5 megawattpiek, terwijl de teller bij RVO per 1 april jongstleden op 7.834,51 megawattpiek stond.

160 megawattpiek in maart
In maart heeft CertiQ 234 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is een afname van 27 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021. De krimp ten opzichte van maart 2021, uitgedrukt in vermogen, is een stuk lager: te weten 6 procent. Ten opzichte van de maand maart in de kalenderjaren 2019 en 2020 is echter nog altijd een forse groei zichtbaar qua vermogen, zoals ook blijkt uit de 2 onderstaande grafieken die de maandgroei en kwartaalgroei laten zien (red. uitgedrukt in megawattpiek).

349 minder projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in het eerste kwartaal van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ 349 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 33 procent. In de maand maart ging het om 27 procent minder projecten.

Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
SolarToday zoekt:

HR-medewerk(st)er

Parttime (24 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!