logo
wvhj2023
© Alfa-college
© Alfa-college
12 april 2022

Alfa-college bouwt experimentele leeromgeving om studenten op te leiden voor energietransitie

Het Alfa-college gaat bij de voormalige suikerfabriek in Groningen de Energiehub050 realiseren: een experimenteel proef- en oefencentrum voor het opleiden en omscholen van voorlopers in de energietransitie.

Innovatieve bedrijven, start-ups en uitvinders worden uitgenodigd om hun duurzame oplossingen te integreren in het gebouw.

Tijdelijk proef- en oefencentrum
Het Alfa-college is een christelijk Regionaal Opleidingscentrum (ROC) met vestigingen in Groningen, Assen, Hoogeveen en Hardenberg dat circa 15.000 studenten opleidt.

Met het project Energiehub050 wil het Alfa-college een experimentele leeromgeving neerzetten die studenten en professionals opleidt om de energietransitie in de praktijk vorm te geven. De ambitie sluit aan bij de ambitie van Groningen om landelijk koploper te zijn op energiegebied.

‘Dit tijdelijke proef- en oefencentrum inspireert, daagt studenten uit en biedt een perspectief op de toekomst’, aldus initiatiefnemer Lammert Postma van het Alfa-College. ‘Daarom moet Energiehub050 zelf ook een lichtend voorbeeld zijn op het gebied van energie, circulair bouwen en gezonde materialen.’

Circulaire materialen
Energiehub050 nodigt de markt uit om mee te doen. Facilitair manager Erik Bijker hierover: ‘Bedrijven die innovatieve technieken, circulaire materialen of zuinige oplossingen leveren, kunnen deze in Energiehub050 testen en doorontwikkelen. Zo krijgen deze innovaties plek in het onderwijs. Onze ambitie is de toekomst van de energietransitie hier te laten zien – of het nu gaat om het meest circulaire isolatiemateriaal, de beste warmtepomp, de meest duurzame verf of een afbouwpakket dat de leverancier over 8 jaar weer komt ophalen.’

Met het project wil het Alfa-college bijdragen aan het aantrekken, faciliteren en behouden van regionaal talent in de provincie Groningen door opleiding aan arbeidsperspectief te koppelen. Postma: ‘De energiebranche is een innovatieve en groeiende sector die zich blijft ontwikkelen en met de huidige ontwikkelingen rond de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne alleen maar urgenter wordt. We hebben erg veel mensen nodig die alle nieuwe energieoplossingen kunnen  installeren. Groningen heeft door de aardgaswinning een historische relatie met het thema energie. Deze relatie willen we een positieve wending geven in ons onderwijs – en uiteindelijk in de werkgelegenheid in Noord-Nederland.’

De bouw van de Energiehub050 staat gepland voor komende zomer. Tot die tijd wordt via een openbare aanbesteding een geschikte aannemer voor het project gezocht en kunnen partijen die een duurzame oplossing voor de bouw of invulling van het onderwijs hebben zich via een open oproep inschrijven om hun oplossing in Energiehub050 toe te passen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten