Solar Magazine - ING nieuwe aandeelhouder in ZonnepanelenDelen: 20 miljoen euro voor opschaling
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ING nieuwe aandeelhouder in ZonnepanelenDelen: 20 miljoen euro voor opschaling
© ZonnepanelenDelen

ING nieuwe aandeelhouder in ZonnepanelenDelen: 20 miljoen euro voor opschaling

ING Sustainable Investments heeft een aandeel genomen in ZonnepanelenDelen. De bank stelt 20 miljoen euro aan vreemd vermogen beschikbaar aan het financieringsplatform voor zonne-energieprojecten.

De kapitaalinjectie van 2,2 miljoen euro die ING doet, wordt door ZonnepanelenDelen gebruikt voor het verder digitaliseren en opschalen van het platform, waardoor meer kleinzakelijke zonne-energieprojecten eenvoudig toegang krijgen tot financiering.

Bestaande aandeelhouders
Aan deze investeringsronde doen ook bestaande aandeelhouders DOEN Participaties en het Deense investerings- en ontwikkelingsbedrijf Obton mee. Met dit laatste bedrijf werkt ZonnepanelenDelen al sinds 2019 samen, toen een zonnepark in het Brabantse Uden met succes gefinancierd werd.

Naast de kapitaalinjectie van 2,2 miljoen euro stelt ING 20 miljoen euro aan vreemd vermogen beschikbaar voor duurzame projectfinanciering door ZonnepanelenDelen aan ondernemers. Het bedrijf financiert via zijn onlineplatform met name kleinschalige zonne-energieprojecten door middel van projectfinanciering, financial lease en de uitgifte van obligaties. Door het financieringsproces te digitaliseren en de benodigde documentatie te standaardiseren, is het voor minder grote projecten op deze manier mogelijk om aantrekkelijke financiering te verkrijgen.

Nieuw verstrekt kapitaal
Met het nieuw verstrekte kapitaal wil ZonnepanelenDelen zijn marktpositie in Nederland uitbreiden en versterken, onder meer via de uitrol van een financial-leaseoplossing gericht op het midden- en kleinbedrijf. Bij financial lease wordt de gebruiker direct eigenaar van de zonnepanelen.

Daarnaast wordt de functionaliteit van het onlineplatform uitgebreid en wordt het platform opengesteld voor alle lopende zonne-energieprojecten in Nederland. Met de 20 miljoen euro aan vreemd vermogen die ING beschikbaar stelt, kan de totale capaciteit van het platform om zonne-energieprojecten mogelijk te maken, groeien naar meer dan 100 miljoen euro komend jaar. ‘ZonnepanelenDelen is een innovatief financieringsplatform dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie en is met name voor zon-op-dakprojecten erg succesvol’, stelt Annemein Kolk, directeur Business Banking van ING Nederland. 'Via onze investering vanuit ING Sustainable Investments in combinatie met de financiering van ING als bank aan het platform van ZonnepanelenDelen, wordt kleinschalige projecten een passende projectfinancieringsoplossing geboden, wat grootschalige uitrol mogelijk maakt.’

Zon-APK
Oprichter en directeur van ZonnepanelenDelen Sven Pluut is blij met het nieuwe kapitaal: ‘Naast financiering bieden we als platform ook slimme oplossingen voor het succesvol realiseren en beheren van kleinzakelijke zonprojecten. Dankzij de productiedata en technische gegevens van ruim 1 miljoen gefinancierde zonnepanelen op ons platform gaan we een online zon-APK aanbieden. Deze check laat zien of je het maximale rendement uit je zonne-energieproject haalt en signaleert aandachtspunten. Ook wordt het mogelijk om projectinformatie met derden zoals installateurs en verzekeraars te delen en komen er slimme alarmfuncties die gemiste productie verminderen. Zo kan ons platform een cruciale rol gaan spelen in de operationele fase van zonprojecten, waarmee we eigenaren van zon- projecten helpen om de opbrengsten te vergroten en de risico’s te verkleinen.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Soly zoekt:

Technisch Operationeel Manager Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Groningen, 9727 DW 5
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!