Solar Magazine - World Container Index blijft dalen: transport container van China naar Rotterdam kost nu 11.099 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
World Container Index blijft dalen: transport container van China naar Rotterdam kost nu 11.099 dollar
© Edwin Muller | Dreamstime.com

World Container Index blijft dalen: transport container van China naar Rotterdam kost nu 11.099 dollar

De kosten voor het wereldwijde transport voor containers zijn ook afgelopen week op vrijwel alle belangrijke handelsroutes gedaald. Van Shanghai naar Rotterdam kost het transport nu 11.099 dollar per container.

​De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalde afgelopen week met nog eens 3,8 procent tot 8.152,09 Amerikaanse dollar per 40-voets-container. Dat is het laagste niveau sinds 1 juli vorig jaar, maar wel 67 procent hoger dan vorig jaar op dezelfde datum.

Grootste daling
De grootste daling van de prijzen was in de laatste week van maart zichtbaar op de routes van China naar Amerika. Van Shanghai naar Los Angeles daalde de prijs met 8 procent tot 9.112 Amerikaanse dollar, naar New York met 6 procent tot 11.531 Amerikaanse dollar.

Ook de kosten op de routes van China naar Europa daalden met enkele procenten. Van Shanghai naar Genua met 2 procent tot 11.966 Amerikaanse dollar en van Shanghai naar Rotterdam met 1 procent.

​Zonnepanelen
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Van de afgelopen 10 weken daalde de prijs 9 weken. Een reden voor de dalingen heeft maritiem marktonderzoeksbureau Drewry niet - congestie in de haven van Shanghai zou logischerwijs juist tot prijsstijgingen moeten leiden - en diens analisten verwachten dat de prijzen de komende weken verder zullen dalen.

De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis in rap tempo en bereikten in oktober 2021 het hoogste niveau aller tijden van bijna 15.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen tot bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Projectontwikkelaar Zonnestroom

Fulltime (40 uur) - Omgeving Nijmegen
Triple Solar zoekt:

CFO

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 SH, TT Vasumweg 170
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!