logo
wvhj2023
© Martijn Beekdam
© Martijn Beekdam
31 maart 2022

Staatssecretaris wil btw op zonnepanelen verlagen naar 0 procent, Tweede Kamer houdt moties aan

Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst wil de btw op zonnepanelen verlagen naar 0 procent. Nederland wil hiermee starten zodra de Europese Unie de benodigde btw-richtlijn heeft gewijzigd.

Dat heeft de staatssecretaris medegedeeld aan de Tweede Kamer. Om die reden hebben diverse fracties in de Tweede Kamer besloten om 3 verschillende moties rond dit thema aan te houden en niet in stemming te brengen.

Moties
Belgie besloot eerder deze maand al om de btw op warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen tijdelijk en tot eind 2023 naar 6 procent te verlagen. De Partij voor de Dieren diende in de Tweede Kamer samen met onder meer de SGP en de PvdA een motie in om ook in Nederland de btw op dubbelglas, zonnepanelen, warmtepompen, isolatiemaatregelen en thuisbatterijen te verlagen, te weten naar 0 procent. Daarnaast diende Kamerlid Laurens Dassen namens zijn partij Volt, 2 soortgelijke moties in.

EU-richtlijn snel vastgesteld
Staatssecretaris Van Rij vroeg de Tweede Kamerleden vervolgens met succes om de moties aan te houden. ‘Er komt een EU-richtlijn aan. Die EU-richtlijn zal hoogstwaarschijnlijk volgende week in de Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) worden vastgesteld. Dan weten we ook — ik heb het er in de eerste termijn al over gehad — dat er een btw-nultarief op zonnepanelen mogelijk is. Dit wordt nu ook gevraagd voor warmtepompen, zonnebatterijen en isolatiemaatregelen. Dat kan bij sommige niet, bij isolatiemaatregelen daarentegen weer wel; daar is een verlaagd btw-tarief. Ik wilde de toezegging doen dat wij met een goede brief over dit onderwerp komen waarin we precies zeggen wat er wel onder de nieuwe EU-richtlijn kan en wat niet.’

De Europese Raad bereikte afgelopen december overeenstemming om EU-lidstaten de ruimte te bieden de btw op zonnepanelen te verlagen tot 0 procent. Individuele landen, dus ook Nederland en België, beslissen zelf of ze dit doen zodra de Europese richtlijn officieel gewijzigd is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten