logo
wvhj2023
© Statkraft
© Statkraft
22 maart 2022

Groen licht gemeente Epe voor Zonnepark de Horst van Statkraft

De gemeente Epe heeft groen licht gegeven voor de komst van Zonnepark de Horst. Het bestemmingsplan voor de zonneweide van Statkraft is tijdens een raadsvergadering officieel vastgesteld.

Dit betekent dat Statkraft de plannen om een zonnepark van ongeveer 12 hectare te ontwikkelen, kan voortzetten en nu een netaansluiting kan aanvragen bij netbeheerder Liander en subsidie kan aanvragen via de regeling SDE++.

2023 klaar
Het zonnepark komt aan de Oenerweg tussen het Apeldoorns Kanaal en de A50. In 2023 moet het zonnepark de eerste groene stroom opwekken.

In 2018 is het initiatief voor de ontwikkeling van Zonnepark de Horst voor het eerst gepresenteerd aan de gemeente Epe. Nadat de gemeente de gehele procedure zorgvuldig had doorlopen, is er besloten om een pilot voor het zonnepark uit te voeren. De behandeling van deze pilot heeft langer geduurd dan gebruikelijk bij dergelijke projecten, maar terugkijkend stellen Statkraft en de gemeente Epe dit te zien als een goede investering. De leerpunten uit Zonnepark de Horst, bijvoorbeeld op het gebied van financiële participatie en ruimtelijke inrichting in groene ontwikkelzones, worden gebruikt als basis bij het vormen van toekomstig beleid.

50 procent lokaal eigenaarschap
Statkraft voert gesprekken met Energie Coöperatie Epe om tot een samenwerking te komen voor lokaal eigenaarschap, zodat minstens de helft van het zonnepark in het bezit komt van de gemeenschap in Epe.

Voor de direct omwonenden binnen een straal van 200 meter zet Statkraft een omwonendenregeling op. Omwonenden ontvangen dan een tegemoetkoming om hun woning (verder) te verduurzamen.

Vertrouwen winnen
De gemeenteraad is positief over de inzet van de initiatiefnemer. Yusuf Kilic, projectleider van Zonnepark de Horst bij Statkraft: ‘We realiseren een zonnepark dat 3.500 Epese huishoudens gaat voorzien van duurzame elektriciteit. Wij huren hiervoor lokaal grond en beschouwen onszelf als de nieuwe buren. We doen ons best om ons ook als goede buren te gedragen. Om overlast in de omgeving te voorkomen, deden we extra onderzoeken naar geluid en lichtreflectie. Deze onderzoeken zijn wettelijk gezien niet vereist, maar we moesten een inhaalslag maken om het vertrouwen van de omgeving te winnen. We zijn blij met dit vertrouwen en doen er alles aan om dit vertrouwen tijdens de rest van het proces vast te houden.’

Virtual reality
Zonnepark de Horst zal de ecologische verbindingszone langs de Grift versterken. Langs de rivier komt een brede natuurzone van 20 meter breed met een natuurvriendelijke oever. Er worden struiken en bomen geplant, waardoor het zonnepark aan het zicht wordt onttrokken. Betrokkenen konden in een vroeg stadium meedenken over de inpassing van het zonnepark in de omgeving.

In het kader van transparantie heeft Statkraft virtual reality (vr) ingezet om aan geïnteresseerden te laten zien hoe het zonnepark er straks uit komt te zien. Met een vr-bril konden direct omwonenden en overige betrokkenen het zonnepark vanuit hun eigen woning bekijken en kregen zij de mogelijkheid om aanpassingen voor te stellen op het ontwerp.

Vervolgstappen
De eerstvolgende stap is om in samenspraak met de betrokkenen de technische en praktische plannen voor het park te verbeteren.

Kilic: ‘Wij gaan werken aan een projectwebsite en willen met regelmaat een nieuwsbrief verspreiden om direct omwonenden en andere betrokken op de hoogte te houden over verdere ontwikkelingen en activiteiten. Nu het bestemmingsplan voor het zonnepark is vastgesteld, kunnen we ook de netcapaciteit bij netbeheerder Liander reserveren en subsidie aanvragen om de bouw voor te bereiden.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten