Solar Magazine - Shell neemt zonnepark Sas van Gent-Zuid in gebruik
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!

Shell neemt zonnepark Sas van Gent-Zuid in gebruik

Shell en de gemeente Terneuzen hebben zonnepark Sas van Gent-Zuid officieel in gebruik genomen. De zonneweide met 55.000 zonnepanelen heeft een vermogen van 30 megawattpiek.

De Zeeuwse gemeenten hebben afgesproken voor het jaar 2030 samen 500 megawattpiek aan zonnestroom op land neer te zetten. Voor Terneuzen zijn er 6 zonneparken vergund, nog eens 3 zitten in de pijplijn. Terneuzen heeft nu al 200 megawattpiek aan zonnepanelen, inclusief Shells Sas van Gent-Zuid, dus bijna de helft van het Zeeuwse plan.

Onttrokken aan zicht
‘Onttrokken aan het zicht, betrokkenheid van omwonenden bij de bouw, gelegen op voormalige industriële grond dat niet meer voor landbouw kan worden gebruikt en op een plek waar dieren hun gang kunnen gaan; zo zou elk zonnepark moeten zijn’, aldus verantwoordelijk wethouder Ben van Assche.

Het zonnepark is gerealiseerd op 24,2 hectare grond die vroeger deel was van een suikerfabriek.

Naturalis
Shell werkt samen met nationaal onderzoeksinstituut Naturalis op andere zonneparken in Nederland om er de biodiversiteit te vergroten. Zo werden zonnepanelen op een zonnepark in Heerenveen iets uit elkaar gezet om het natuurlijk leven eronder te stimuleren. Die opgedane kennis wordt ook toegepast in Sas van Gent. De centrale, grote vijver blijft onaangetast om planten en diersoorten de ruimte te geven. Bij het beheer van met name de houtsingels wordt het dierenleven ook in acht genomen en de komende 3 jaar zal de lokale vogelwerkgroep wetenschappelijke observaties doen op het zonnepark.

In aanbouw
Shell bezit sinds begin dit jaar 4 operationele zonneparken in Nederland: Sas van Gent-Zuid van 30 megawattpiek, Moerdijk van 27 megawattpiek, Heerenveen van 14 megawattpiek en Emmen van 12 megawattpiek.

Verder is onder meer energiepark Pottendijk bij Emmen in aanbouw, waar windenergie wordt gecombineerd met 90.000 zonnepanelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Coordinator Service & Onderhoud

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!