logo
wvhj2023
© Martijn Beekman
© Martijn Beekman
24 februari 2022

Minister Jetten schrikt zich kapot van flexibele energiecontracten en spreekt energiebedrijven aan

Minister Rob Jetten stelt zich kapot geschrokken te zijn over het aantal Nederlanders met een flexibel energiecontract. Met energiebedrijven gaat hij daarom het gesprek aan over betere voorlichting aan consumenten.

Dat heeft de minister van Klimaat en Energie verklaard tijdens het hoofdlijnendebat in de Tweede Kamer over de klimaatplannen van de regering.

Handelingsperspectief
‘Ik ben me echt kapotgeschrokken van hoeveel Nederlanders flexibele contracten en tarieven hebben op de energiemarkt’, aldus Jetten tijdens het debat. ‘Ik had daar tot voor kort echt geen idee van. Heel lang was de energieprijs natuurlijk superlaag, dus hadden veel mensen er geen last van. Of mensen hebben hun vaste contract laten verlopen en zijn vergeten een nieuw vast contract af te sluiten. Ik wil dus een aantal dingen doen. Ik wil consumenten beter informeren over hoe de contracten werken en over de voor- en nadelen van de flexibele contracten. Ik wil ook kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat als contracten aflopen, consumenten beter worden geïnformeerd over het handelingsperspectief dat ze dan hebben. Over dit onderwerp wilde ik sowieso al in gesprek gaan met de energiebedrijven. Ik zal in dat gesprek de suggestie van mevrouw Leijten meenemen om dan ook aandacht te vragen voor de acute noodsituatie waar gezinnen in terecht kunnen komen door deze hoge energierekeningen. Het allerergst is, denk ik, dat je dan een enorm domino-effect krijgt en dat mensen alleen maar meer en meer in problemen terecht gaan komen.’

De minister onderstreept dat het kabinet oog heeft voor de stijgende energiekosten op de korte termijn en dat men dit bij de Voorjaarsnota zal meenemen om ervoor te zorgen dat de koopkracht van zoveel mogelijk Nederlanders ook goed op peil blijft.

Onafhankelijk van Rusland
Met het oog op de actuele ontwikkelingen in Oost-Europa – ten tijde van het debat had de Russische president Poetin Oekraïne nog niet de oorlog verklaard – diende Silvio Erkens namens de VVD een motie in om de afhankelijkheid van gas uit Rusland af te bouwen.

De tekst van de motie luidt als volgt: ‘overwegende dat de gasprijzen torenhoog zijn; constaterende dat Nederland en Europa te afhankelijk zijn van Rusland; verzoekt de regering een plan op te stellen om de komende jaren de afhankelijkheid van Rusland op energiegebied af te bouwen; verzoekt de regering een onderzoek uit te voeren waarbij we de afhankelijkheid van onvrije landen op energiegebied inzichtelijk maken; verzoekt de regering jaarlijks te rapporteren over deze afhankelijkheden, waaronder specifiek de gasimport van Rusland, en gaat over tot de orde van de dag.’

Btw-opbrengsten
Farid Azarkan diende namens DENK een motie in om de extra belastingopbrengsten door de hoge energieprijzen terug te geven aan burgers. De tekst van de motie luidt als volgt: ‘constaterende dat de energietarieven 86 procent hoger zijn dan 1 jaar geleden; overwegende dat daardoor de btw-opbrengsten hierdoor aanmerkelijk hoger zullen zijn; verzoekt de regering de extra btw-opbrengsten terug te geven aan de burger, bijvoorbeeld in de vorm van een lagere energiebelasting of anderszins, en gaat over tot de orde van de dag.’

Minister Jetten ontraadt de motie van DENK omdat het kabinet bij de voorjaarsbesluitvorming integraal zal kijken naar de lasten.

Aanslag op portemonnee
Raoul Boucke (D66), Silvio Erkens (VVD), Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) dienden gezamenlijk een motie in om burgers extra te ontlasten.

De tekst van de motie luidt als volgt: ‘constaterende dat de energieprijzen vanwege oplopende internationale spanningen blijven stijgen; constaterende dat een groep huishoudens kampt met een forse stijging van de energierekening; overwegende dat dit ondanks het pakket van 3 miljard in het najaar van 2021 voor huishoudens een forse aanslag is op hun portemonnee waar door hen moeilijk op te anticiperen is; verzoekt de regering om bij de uit te werken voorstellen bij de voorjaarsbesluitvorming ook de gevolgen van de stijgende energierekening voor kwetsbare lage en middeninkomens mee te nemen, en gaat over tot de orde van de dag.’

Komende week wordt door de Tweede Kamer over de verschillende moties gestemd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten