logo
wvhj2023
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com
21 februari 2022

Vlaamse call groene warmte: 15 projecten goedgekeurd, extra subsidie in april

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) meldt dat binnen de call groene warmte van afgelopen najaar 15 projecten zijn goedgekeurd rond groene warmte, restwarmte en warmtenetten.

In totaal werden er 18 projecten ingediend. Hoewel dat minder projecten zijn dan bij de vorige oproep, steeg volgens VEKA de kwaliteit van de projecten en de slaagkans van 62 naar 83 procent. Binnen de call najaar 2021 was er 23,5 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Ondiepe ondergrond
De 15 goedgekeurde projecten uit de vorige ronde zullen volgens het VEKA onder meer voor de groei van koude en warmte uit de ondiepe ondergrond zorgen. Grote gebouwen en groepjes kleinere gebouwen maken gebruik van boorgatenergieopslag (beo)- en koude- en warmte (kwo)-opslagsystemen, al dan niet in combinatie met een grote warmtepomp.

Enkele projecten zullen restwarmte op bedrijfsniveau benutten, al dan niet met een aangesloten warmtenet. Ook zijn uitbreidingen van bestaande warmtenetten in bijvoorbeeld Oostende en Harelbeke en nieuwe warmtenetten, zoals in Aalst, goedgekeurd.

Lagetemperatuurwarmtenetten
In de oproep van het najaar van 2021 was het de eerste keer dat een hogere steun kon verkregen worden voor lagetemperatuurwarmtenetten. Warmtenetten op een lage temperatuur zijn energie-efficiënter, omdat de energieverliezen van het warmtenet beperkt worden. Bovendien zijn ze toekomstbestendig, want er kan worden overgeschakeld op een andere warmtebron zoals een grootschalige warmtepomp, grootschalige zonnewarmte of seizoensopslag van warmte. In de afgelopen call maakten al 2 projecten gebruik van de verhoogde steun voor dergelijke lagetemperatuurwarmtenetten.

32 miljoen euro subsidie in april
Het VEKA meldt onder voorbehoud dat er in april extra veel subsidie beschikbaar is, te weten meer dan 32 miljoen euro.

‘Dit is onze laatste kans om gebruik te maken van de extra steun van Europa’, duidt Luc Peeters, administrateur-generaal van het VEKA. ‘We roepen projectontwikkelaars dan ook op om bij de volgende ronde niet te aarzelen om grote investeringsvoorstellen in te dienen. Zo kunnen we op korte termijn een belangrijke sprong voorwaarts maken in de verduurzaming van onze warmte. In het najaar volgt weer een oproep, met onder voorbehoud een budget van 10 miljoen euro.’

Zonnewarmte en het Warmteplan 2025

De call groene warmte, restwarmte en warmtenetten is een van de maatregelen uit het Warmteplan 2025 om de omslag te maken naar meer duurzame warmte.

In 2021 heeft deze call in Vlaanderen voor 25 kilometer bijkomende warmtenetten gezorgd, 46 gigawattuur extra benutte restwarmte per jaar en 10 gigawattuur extra groene warmte.

Zonnewarmte
Binnen de calls groene warmte kan ook subsidie aangevraagd worden voor zonnewarmte.

Het gaat daarbij om grootschalige zonneboilers met een apertuuroppervlakte van meer dan 425 vierkante meter, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van afgedekte collectoren waarbij de transparante isolerende laag, niet zijnde beglazing van serres, een geïntegreerd geheel vormt met de collector. Ook komen grootschalige warmtepompen en geconcentreerde zonnewarmte (cst) met een apertuuroppervlakte van meer dan 600 vierkante meter in aanmerking voor subsidie. Warmtenetten waarbij 50 procent van de warmte uit hernieuwbare-energiebronnen komt, zoals windmolens of zonnepanelen, kunnen een aanvraag indienen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten