Solar Magazine - Vlaamse call groene stroom voor zonnepanelen vindt plaats in maart, juni en oktober
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse call groene stroom voor zonnepanelen vindt plaats in maart, juni en oktober
© Luminus

Vlaamse call groene stroom voor zonnepanelen vindt plaats in maart, juni en oktober

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) organiseert dit jaar 3 calls groene stroom.De subsidie is beschikbaar voor zonnepanelen (25 kilowatt tot en met 5 megawatt) en windmolens (10 tot en met 300 kilowatt).

De doelgroep is verdeeld in 2 projectgroepen, zogenaamde subcalls. Subcall 1 wordt gevormd door drijvende zonnepanelen, zonnepanelen op marginale gronden en kleine en middelgrote windturbines. Subcall 2 wordt gevormd door alle overige zonnepanelen.

Belangrijke wijzigingen
In 2022 vinden enkele belangrijke wijzigingen plaats in de call. Waar afgelopen kalenderjaar enkel zonne-energieprojecten met een omvormervermogen van 40 kilowatt tot en met 2 megawatt voor subsidie in aanmerkingen kwamen, is dat nu verbreed naar zonne-energieprojecten met een omvormervermogen van 25 kilowatt tot en met 5 megawatt.

Verder worden per rangschikking binnen de call voortaan projecten die het laagst gerangschikt staan – omwille van een hoog bod – ter waarde van 10 procent van het totaalbedrag van de aangevraagde steun niet geselecteerd. De overige best gerangschikte projecten krijgen steun tot het beschikbare budget opgebruikt is, en het duurste project valt sowieso af.

Eerste 2 calls
Onder voorbehoud van het advies van de Raad van State en de publicatie in het Belgisch staatsblad zal het VEKA de eerste 2 calls als volgt organiseren:

  • Call 1: van 1 maart 9.00 uur tot en met 15 maart 16.00 uur met een budget van 5 miljoen euro voor subcall 2 ‘overige pv’
  • Call 2: van 14 juni om 9.00 uur tot en met 28 juni om 16.00 uur met een budget van 5 miljoen euro voor subcall 2 ‘overige pv’.

Voor de derde call wordt een ministerieel besluit opgemaakt na het afsluiten van de tweede call. De derde call is gepland van 13 oktober 9.00 uur tot en met 27 oktober 16.00 uur voor subcall 1 en subcall 2. Op basis van de prestaties van de eerste twee in 2022 georganiseerde calls, kan voor de derde call dan het resterende beschikbaar budget worden voorzien. Eerder werd al bekend dat er in 2022 een budget beschikbaar is van 25,2 miljoen euro. Daarmee is in de derde call dus minimaal 15,2 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
GPC Europe zoekt:

Operations Support Officer

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!