Solar Magazine - Opnieuw rustige week in logistiek: prijs transport container zonnepanelen daalt 21 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Opnieuw rustige week in logistiek: prijs transport container zonnepanelen daalt 21 dollar
© Edwin Muller | Dreamstime.com

Opnieuw rustige week in logistiek: prijs transport container zonnepanelen daalt 21 dollar

Voor de tweede week op rij is er een lichte prijsdaling voor het transport van een container zonnepanelen uit China. Na een daling van 1 Amerikaanse dollar in de voorgaande week, daalde de prijs nu met 21 dollar.

Daarmee kost het transport van een container met zonnepanelen uit China naar Nederland op de route Shanghai-Rotterdam nu 13.665 Amerikaanse dollar. Dat is 61 procent hoger dan een jaar geleden en circa een factor 6 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis.

57 procent hoger
De prijs voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam daalde vorig jaar in de maanden oktober en november fors nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers.

Half november stond de containertransportprijs voor de route Shanghai-Rotterdam daardoor op 13.400 Amerikaanse dollar. Toch stegen de prijzen in januari weer tot een niveau van boven de 14.000 dollar, maar bleven ze wel onder het recordniveau van 14.807 Amerikaanse dollar van afgelopen najaar. In de afgelopen 3 weken was er zelfs weer een prijsdaling zichtbaar.

3 routes
Op de routes naar Amerika – te weten Shanghai-Los Angeles en Shanghai-New York – was afgelopen week een wisselend beeld zichtbaar. Op de route naar Los Angeles daalde de prijs met 1 procent tot 10.437 Amerikaanse dollar. Op de route naar New York steeg de prijs echter met 2 procent tot 13.437 Amerikaanse dollar.

Daarmee was er afgelopen week op de helft van de routes die onderdeel zijn van de World Container Index – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – een daling zichtbaar. De WCI daalde deze week met 0,2 procent tot 9.359,10 Amerikaanse dollar per 40-voets-container.

Prijsontwikkeling 
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar, om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar. Na meerdere weken van prijsdalingen stijgen de kosten inmiddels al 7 weken op rij.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!