Solar Magazine - SDE++ 2022: Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard euro subsidie voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SDE++ 2022: Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard euro subsidie voor zonnepanelen
© Sunrock

SDE++ 2022: Aurora verwacht 1,1 tot 1,9 miljard euro subsidie voor zonnepanelen

Energieonderzoeksbureau Aurora verwacht dat binnen de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) dit jaar 1,1 tot 1,9 miljard euro subsidie toegekend wordt aan zonnepanelen.

Aurora heeft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) onderzocht welk subsidiebudget voor de SDE++ nodig is om ook duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie een goede kans te geven in 2022.

Fors overtekend
De NVDE had om het onderzoek gevraagd, omdat de SDE++ 2021 fors overtekend werd. Er was een budget van 5 miljard euro, maar er werd voor 12 miljard euro subsidie aangevraagd. De brancheorganisatie constateert dat vrijwel alle vormen van duurzame warmte (geothermie, aquathermie, zonnewarmte en bioketels), elektrificatie (warmtepompen en elektrische boilers) en duurzaam gas de afgelopen 2 jaar sneuvelden in de subsidieregeling.

3 scenario’s voor 2022
Aurora heeft 3 scenario’s opgesteld voor de komende subsidieronde van de SDE++: laag, centraal en hoog. In het middelste scenario komen vrijwel alle technieken aan bod bij een SDE++-budget van 12 miljard euro. Hoe lager het budget, hoe meer technieken afvallen. Duurzame bronnen voor bijvoorbeeld warmtenetten vallen naar verwachting als eerste af. In het scenario met een hoge schatting van de aanvragen, drukt vooral CO2-opslag veel warmtetechnieken uit het subsidiebootje, net als projecten voor waterstof en groen gas.

3 tot 6 gigawattpiek
De volumebeoordeling van de technologieën die bieden, is bepaald door Aurora’s deskresearch en gebenchmarkt met belangrijke spelers in de sector.

CO2-afvang en -opslag (ccs) blijft volgens Aurora de grootste bron van onzekerheid. Zonnestroom (zon-pv) zal volgens de onderzoekers veel minder subsidiebudget claimen dan ccs, omdat de ontwikkeling – 3 tot 6 gigawattpiek en 4 gigawattpiek in het centrale scenario – lijkt te vertragen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

BIM Modelleur

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Particulier

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!