De oude postcoderoosregeling – de Regeling Verlaagd Tarief (red. zie kader) – is gestopt per 31 maart 2021 en vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).
Compensatie energierekening
De redactie van Solar Magazine meldde eerder al dat de keuze van het kabinet om de energierekening te compenseren door de energiebelasting op elektriciteit te verlagen, projecten uit de oude postcoderoosregeling benadeelt.
Koepelorganisatie Energie Samen benadrukt dat het mogelijk financieel problematisch is voor veel postcoderooscoöperaties die onder de oude regeling vallen. Siward Zomer, coöperatief directeur Energie Samen: ‘Voor onze leden is het heel zuur. Dit zijn pioniers die in hun vrije tijd voor zaaltjes hebben gestaan en een verwachting gepresenteerd hebben aan hun buurtgenoten. Die verwachting was gebaseerd op een wet van de overheid. Nu komen deze verwachtingen niet uit. Dat is moeilijk uit te leggen en een deuk in het vertrouwen voor zo’n coöperatie die in de toekomst diezelfde leden nodig heeft voor nieuwe investeringen in zon-, wind- en warmteprojecten. Aan de andere kant verandert er voor de investeerders niets aan hun recht om geen energiebelasting op stroom te betalen. Dat blijft 15 jaar in stand, ook als de energiebelasting op stroom voor anderen weer stijgt. Het is een verandering tussen wat er verwacht werd en wat zich daadwerkelijk voordoet.’
Kortetermijnoplossing
Een tweede probleem is dat voor sommige postcoderooscoöperaties wel degelijk een financieel probleem kan ontstaan. De situatie kan volgens Energie Samen per energiecoöperatie verschillen, afhankelijk van de opzet van de energiecoöperatie, van het project en van de afspraken die met leden gemaakt zijn.
Energie Samen heeft het probleem vorig jaar oktober reeds onder de aandacht gebracht van leden van de Tweede Kamer en een oplossing voor de korte termijn gesuggereerd. De kortetermijnoplossing bestaat uit een voorstel om de grondslag van de postcoderoosregeling uit te breiden met de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dat verzacht de pijn met 3,7 eurocent per kilowattuur. Hiervoor volstaat volgens de organisatie een amendement op artikel 59a lid 1 van de Wet belastingen op milieugrondslag. Door het opstellen van het coalitieakkoord en de komst van het nieuwe kabinet is het onderwerp echter nog niet opgepakt door de politiek.
Langetermijnoplossing
In de komende periode wil Energie Samen op zoek gaan naar een oplossing voor die projecten en energiecoöperaties die ‘echt financieel in de problemen’ komen, omdat ze hun inkomsten afhankelijk gemaakt hebben van de vermeden energiebelasting.
In 2022 moet daarvoor worden gekeken naar een langetermijnoplossing. Voor die langetermijnoplossing gaat Siward Zomer samen met de expertgroep PCRS een afkoopregeling uitwerken voor postcoderooscoöperaties die onder de postcoderoosregeling vallen. De afkoopregeling wordt gebaseerd op de cijfers die zijn gepubliceerd in de Wet Fiscale Maatregelen in het Klimaatakkoord.
Hoe werkt de oude postcoderoosregeling?Via de oude Regeling Verlaagd Tarief, in de volksmond postcoderoosregeling genoemd, komen leden van energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking voor een korting op de betaalde energiebelasting. De gezamenlijke eigenaren van zonnepanelen of een windmolen krijgen gedurende 15 jaar een verlaging van het tarief van de energiebelasting tot nagenoeg 0 (red. nihil) op hun eigen energierekening. De korting geldt tot een maximum van het eigen verbruik en was gekoppeld aan het tarief van de eerste schijf van de energiebelasting (red. maximaal 10.000 kilowattuur per jaar). |