Solar Magazine - Na 8 weken van hogere prijzen dalen kosten voor transport container met zonnepanelen weer
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Na 8 weken van hogere prijzen dalen kosten voor transport container met zonnepanelen weer
© Edwin Muller | Dreamstime.com

Na 8 weken van hogere prijzen dalen kosten voor transport container met zonnepanelen weer

Nadat de prijs voor het transport van een container met zonnepanelen van China naar Rotterdam 2 maanden een stijgende lijn liet zien, is de prijs afgelopen week met 366 Amerikaanse dollar gedaald.

Daarmee zijn de prijsstijgingen die sinds eind november plaatsvonden alweer grotendeels teniet gedaan.

57 procent hoger
De prijs voor het transport van een container van Shanghai naar Rotterdam daalde vorig jaar in de maanden oktober en november fors nadat containerlijnvaartrederijen CMA CGM en Hapag-Lloyd aankondigden tijdelijk geen prijsverhogingen meer door te voeren voor het transport van containers.

Half november stond de containertransportprijs voor de route Shanghai-Rotterdam daardoor op 13.400 Amerikaanse dollar. Nadien steeg de prijs tot 14.053 Amerikaanse dollar in de derde week van januari. Nu is de prijs in 1 week tijd echter met 3 procent gedaald tot 13.687 Amerikaanse dollar. Toch staat de prijs nog altijd 57 procent hoger dan een jaar geleden.

3 routes
Op de routes naar Amerika – te weten Shanghai-Los Angeles en Shanghai-New York – was afgelopen week zelfs een prijsdaling van 5 procent zichtbaar. De kosten voor het transport naar de Amerikaanse westkust daalde van 11.197 naar 10.691 dollar en naar de Amerikaanse oostkust van 13.987 naar 13.218 dollar.

Het zijn overigens de enige routes die onderdeel zijn van de World Container Index – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – waar de prijs gedaald is. De WCI daalde deze week met 2,9 procent tot 9.419,50 Amerikaanse dollar per 40-voets-container.

Prijsontwikkeling 
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry verwacht dat de prijzen de komende weken stabiel blijven. ​

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar, om in de eerste week van oktober 2021 het hoogste niveau ooit te bereiken van 14.807 Amerikaanse dollar. Na meerdere weken van prijsdalingen stijgen de kosten inmiddels al 7 weken op rij.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen met bijna 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
kWh People zoekt:

Junior Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!