Solar Magazine - Vlaanderen: oud-ministers niet voor rechter vanwege schrappen terugdraaiende teller voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen: oud-ministers niet voor rechter vanwege schrappen terugdraaiende teller voor zonnepanelen
© Vlaams Parlement

Vlaanderen: oud-ministers niet voor rechter vanwege schrappen terugdraaiende teller voor zonnepanelen

De (voormalige) Vlaamse ministers Bart Tommelein en Lydia Peeters hoeven niet meer voor de rechtbank te verschijnen vanwege het schrappen van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen.

In een geding heeft de tegenpartij formeel bevestigd afstand te doen van de persoonlijke dagvaarding tegen Vlaams minister Lydia Peeters en voormalig minister Bart Tommelein. Voor beide betrokkenen is daarmee het dossier persoonlijk afgesloten.

Gedagvaard
Uitspraken van ministers kunnen daarmee dus ook niet leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid, deze uitspraken werden gedaan binnen de normale ambtsuitoefening van een minister die op dat ogenblik bevoegd was voor Energie.

Enkele eigenaren van zonnepanelen hadden vorig jaar de Vlaamse Overheid gedagvaard om een financiële compensatie te eisen voor het verlies van het rendement van zonnepanelen dat werd geboden door de terugdraaiende teller. Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorig jaar januari namelijk de regeling rond de terugdraaiende teller. Op 6 december 2021 werden Vlaams minister Lydia Peeters en voormalig Vlaams minister Bart Tommelein door een van de eisers persoonlijk gedagvaard.

Zonder tegenstem
De Vlaamse Regering sprak eerder al haar uitdrukkelijke en unanieme steun uit voor Peeters en Tommelein. In een gemeenschappelijk bericht werd bevestigd dat de uitspraken van ministers niet kunnen leiden tot een persoonlijke aansprakelijkheid.

Het dossier dat de uitrol van de digitale meters uitwerkt, werd meermaals goedgekeurd door de voltallige Vlaamse Regering. Ook het uiteindelijke decreet werd goedgekeurd door het Vlaams Parlement, zonder ook maar 1 tegenstem. De uitspraken van voormalig minister Tommelein en minister Peeters kaderen dan ook volledig binnen deze goedkeuringen.

Dossier afgesloten
De tegenpartij heeft in het geding nu ook formeel bevestigd afstand te doen van het geding dat tegen beide betrokkenen persoonlijk werd opgestart. Voor minister Lydia Peeters en voormalig minister Bart Tommelein is daarmee het dossier persoonlijk afgesloten.

Beiden laten weten tevreden te zijn met de afloop, maar niet verder in de media te zullen reageren op de kwestie.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Solar Storage

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Projectleider Meetdiensten

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!