Solar Magazine - Over de grens | China installeert recordhoeveelheid zonnepanelen op daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Over de grens | China installeert recordhoeveelheid zonnepanelen op daken

Over de grens | China installeert recordhoeveelheid zonnepanelen op daken

In de rubriek ‘Over de grens’ neemt de redactie van Solar Magazine een kijkje in het buitenland. Ditmaal een blik op de Chinese pv-markt die voor het negende jaar op rij de grootste ter wereld is.

China heeft vorig jaar een recordaantal zonnepanelen op daken geplaatst en daarbij was de groei van zonnepanelen in woonwijken zelfs groter dan de installaties van zonneparken. Het geïnstalleerd vermogen is in het land inmiddels de mijlpaal van 300 gigawattpiek doorbroken.

29 gigawattpiek op daken
Volgens de Chinese National Energy Administration werd in 2021 in totaal bijna 53 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, dicht bij het recordjaar 2017 toen 53,1 gigawattpiek aan zonnepanelen werd geïnstalleerd (red. zie kader).

Afgelopen kalenderjaar werd bij dit alles 29 gigawattpiek aan zonnepanelen op daken geïnstalleerd, waarmee het geïnstalleerde vermogen in dat marktsegment inmiddels 108 gigawattpiek bedraagt.  

Grotere installaties haperen
Traditiegetrouw werden de meeste zonnepanelen in het vierde kwartaal geïnstalleerd om de ​subsidiedeadline te halen. Tegelijkertijd haperen installaties op grotere schaal door hoge kosten en vertragingen bij projecten.

De China Photovoltaic Industry Association (CPIA) sprak eerder nog de verwachting uit dat China afgelopen kalenderjaar 65 gigawattpiek aan zonnepanelen zou installeren. Een tekort aan grondstoffen en stijgende productprijzen leidden echter met name in de eerste helft van het kalenderjaar tot vertraging van projecten. Voor 2022 verwacht CPIA een installatieniveau van 75 gigawattpiek. Tegen het einde van 2023 zal daarbij naar verwachting 50 procent van de beschikbare oppervlakte bij overheidsgebouwen van zonnepanelen voorzien zijn. Bij scholen en ziekenhuizen zal dit 40 procent zijn, bij industriële gebouwen 30 procent en bij huishoudens op het platteland 20 procent.

Subsidievrij
​Marktanalist Frank Haugwitz van Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) noemt diverse redenen voor de prestatie van afgelopen kalenderjaar. In het eerste jaar van het 14e Chinese vijfjarenplan – voor de periode 2021-2025 – hebben volgens hem diverse gebeurtenissen plaatsgevonden die de Chinese vraag naar zonnepanelen naar nieuwe recordhoogten kunnen stuwen. ‘Een van die gebeurtenissen was de aankondiging van NEA dat ze 97 gigawatt(piek) aan zogenaamde “gigawattcentrales” heeft goedgekeurd. Deze bestaan voornamelijk uit windmolens en zonnepanelen en zijn verspreid over 19 provincies. Naar verluidt wordt 75 gigawatt(piek) als in aanbouw beschouwd, waarvan 45 gigawatt(piek) gepland is om eind 2022 te worden aangesloten op het stroomnet, terwijl de rest aangesloten moet worden in 2023. Bovendien is een tweede projectoproep van nog eens 100 gigawatt(piek) gelanceerd.’

Haugwitz besluit: ‘Naar alle waarschijnlijkheid is 2022 misschien het eerste jaar dat de Chinese binnenlandse markt “subsidievrij” zal zijn, dat wil zeggen dat er geen subsidies meer op nationaal niveau worden toegekend. Daarom is het ook geen verrassing dat de uitrol van zonnepanelen op residentiële daken in het laatste subsidiejaar met 113 procent is gegroeid.’

De Chinese pv-markt in cijfers

Kalenderjaar

Geïnstalleerd vermogen

2017

53,1 gigawattpiek

2018

44,1 gigawattpiek

2019

30,1 gigawattpiek

2020

48,2 gigawattpiek

2021

53,0 gigawattpiek

Geïnstalleerd vermogen: 306 gigawattpiek per eind 2021.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Service Technicus PV systemen in Amsterdam

32-40 uur - Amsterdam
Janszon BV zoekt:

Business Ontwikkelaar Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!