In de eerste 6 maanden van het jaar installeerde China slechts 13 gigawattpiek aan zonnepanelen. Een tekort aan grondstoffen en stijgende productprijzen leidde tot vertraging van projecten. ‘De voortgang van grootschalige zonne-energieprojecten in de komende maanden zal afhangen van prijsbewegingen in de toeleveringsketen van zonne-energie’, stelt Bohua.
Gedreven door overheidsbeleid
De prijs van polysilicium, een voorname grondstof voor het maken van zonnecellen, was in juni 3,5 keer zo hoog als eind vorig jaar. Wang verwacht echter in de tweede helft van het kalenderjaar een hausse in gedistribueerde zonne-energieprojecten en residentiële installaties, gedreven door overheidsbeleid gericht op het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energie.
Dit jaar zal het installatievolume volgens de CPIA-voorman daarom 55 tot 65 gigawattpiek bedragen en dat zal vervolgens tot 2025 jaarlijks schommelen tussen de 70 en 90 gigawattpiek.
Per eind vorig jaar beschikte China over 253 gigawattpiek aan zonnepanelen. De Chinese overheid gaf elektriciteitsbedrijven eind mei de opdracht om dit jaar minimaal 90 gigawattpiek aan wind- en zonne-energie op het stroomnet aan te sluiten. Dit jaar moeten windmolens en zonnepanelen namelijk 11 procent van het totale Chinese stroomverbruik kunnen opwekken.
Export 36,9 gigawattpiek
Waar China in de eerste helft van het kalenderjaar traditiegetrouw fors minder zonnepanelen installeert dan in de tweede helft van het kalenderjaar, is de export van zonnepanelen dit jaar opnieuw gegroeid.
De export bedroeg volgens CPIA in de eerste 5 maanden van dit kalenderjaar 36,9 gigawattpiek. Een stijging van ruim 35 procent. Uit voorlopige cijfers blijkt dat in de eerste helft van het jaar 44 tot 46 gigawattpiek aan zonnepanelen is geëxporteerd.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.