logo
wvhj2023
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com
20 januari 2022

EU overtreft eigen klimaatdoel: België in achterhoede, zonne-energie snelstgroeiende energiebron

De EU heeft het eigen klimaatdoel overtroffen. In 2020 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie 22,1 procent. België bevindt zich daarbij in de achterhoede en zonne-energie is de snelstgroeiende energiebron.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De EU had zichzelf ten doel gesteld dat het aandeel hernieuwbare energie, in termen van bruto-eindverbruik, in 2020 gelijk moest zijn aan 20 procent. Uiteindelijk werd dat doel dus met 2 procent overtroffen.

Frankrijk mist doel, België bungelt onderaan
Iedere EU-lidstaat had daarbij een individuele doelstelling. Nederland en Vlaanderen besloten daarbij eerder al om een statistische overdracht te doen om aan het Europese doel te kunnen voldoen.

Uiteindelijk hebben 26 lidstaten aan het door de EU opgelegde doel voldaan. Zweden en Kroatië kwamen zelfs 11 procent hoger uit dan noodzakelijk, en Bulgarije 7 procent. Frankrijk miste daarentegen zijn doel met 3,9 procent.

België
Zweden is koploper met een bruto-eindverbruik van energie uit hernieuwbare bronnen van 60 procent. Finland en Letland zijn runners-up met respectievelijk 44 en 42 procent hernieuwbare energie.

Aan de andere kant van de ranglijst werden de laagste percentages hernieuwbare energie geregistreerd in Malta (11 procent), gevolgd door Luxemburg (12 procent) en België (13 procent). Daarmee is Nederland zijn zuiderburen voorbijgestreefd.

Zonne-energie snelstgroeiend
Waar windenergie en waterkracht in de EU de meeste duurzame elektriciteit leveren, is zonne-energie de snelst groeiende energiebron. In 2020 waren hernieuwbare-energiebronnen goed voor 37,5 procent van het bruto-elektriciteitsverbruik.

Windenergie en waterkracht waren goed voor meer dan twee derde van de totale opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, te weten voor respectievelijk 36 en 33 procent. De resterende een derde van de opgewekte elektriciteit was afkomstig van zonne-energie (14 procent), biobrandstoffen (8 procent) en overige hernieuwbare-energiebronnen (8 procent). Zonne-energie was in 2008 pas goed voor 1 procent en is gegroeid van 7,4 terawattuur in 2008 naar 144,2 terawattuur in 2020.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten