Solar Magazine - EU overtreft eigen klimaatdoel: België in achterhoede, zonne-energie snelstgroeiende energiebron
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EU overtreft eigen klimaatdoel: België in achterhoede, zonne-energie snelstgroeiende energiebron
© Vanderwolfimages | Dreamstime.com

EU overtreft eigen klimaatdoel: België in achterhoede, zonne-energie snelstgroeiende energiebron

De EU heeft het eigen klimaatdoel overtroffen. In 2020 bedroeg het aandeel hernieuwbare energie 22,1 procent. België bevindt zich daarbij in de achterhoede en zonne-energie is de snelstgroeiende energiebron.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. De EU had zichzelf ten doel gesteld dat het aandeel hernieuwbare energie, in termen van bruto-eindverbruik, in 2020 gelijk moest zijn aan 20 procent. Uiteindelijk werd dat doel dus met 2 procent overtroffen.

Frankrijk mist doel, België bungelt onderaan
Iedere EU-lidstaat had daarbij een individuele doelstelling. Nederland en Vlaanderen besloten daarbij eerder al om een statistische overdracht te doen om aan het Europese doel te kunnen voldoen.

Uiteindelijk hebben 26 lidstaten aan het door de EU opgelegde doel voldaan. Zweden en Kroatië kwamen zelfs 11 procent hoger uit dan noodzakelijk, en Bulgarije 7 procent. Frankrijk miste daarentegen zijn doel met 3,9 procent.

België
Zweden is koploper met een bruto-eindverbruik van energie uit hernieuwbare bronnen van 60 procent. Finland en Letland zijn runners-up met respectievelijk 44 en 42 procent hernieuwbare energie.

Aan de andere kant van de ranglijst werden de laagste percentages hernieuwbare energie geregistreerd in Malta (11 procent), gevolgd door Luxemburg (12 procent) en België (13 procent). Daarmee is Nederland zijn zuiderburen voorbijgestreefd.

Zonne-energie snelstgroeiend
Waar windenergie en waterkracht in de EU de meeste duurzame elektriciteit leveren, is zonne-energie de snelst groeiende energiebron. In 2020 waren hernieuwbare-energiebronnen goed voor 37,5 procent van het bruto-elektriciteitsverbruik.

Windenergie en waterkracht waren goed voor meer dan twee derde van de totale opgewekte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, te weten voor respectievelijk 36 en 33 procent. De resterende een derde van de opgewekte elektriciteit was afkomstig van zonne-energie (14 procent), biobrandstoffen (8 procent) en overige hernieuwbare-energiebronnen (8 procent). Zonne-energie was in 2008 pas goed voor 1 procent en is gegroeid van 7,4 terawattuur in 2008 naar 144,2 terawattuur in 2020.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Trio Investment zoekt:

Electrical Engineer

Fulltime (40 uur) - Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!