logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
16 oktober 2020

Ook Vlaanderen koopt hernieuwbare energie om boete EU te voorkomen

Vlaanderen gaat hernieuwbare energie kopen om aan de Europese doelstelling van 13 procent hernieuwbare energie in 2020 te voldoen. Dat heeft minister van Energie Zuhal Demir bevestigd aan het Vlaams parlement.

Nederland maakte afgelopen juni bekend 8 tot 16 terawattuur hernieuwbare energie van Denemarken te kopen om aan de Europese doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 te voldoen en een boete te voorkomen.

Tekort hoger door coronacrisis
De Belgische doelstelling voor 2020 bedraagt 13 procent hernieuwbare energie. De hieraan gekoppelde absolute energie is verdeeld over de verschillende gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel en de federale overheid. Voor Vlaanderen is er een doelstelling van 25.074 gigawattuur hernieuwbare energie in 2020.

‘Ondanks onze gigantische inspanningen om hernieuwbare energie uit te rollen in Vlaanderen, zullen we onze doelstelling voor 2020 van 25.000 gigawattuur niet halen’, bevestigt minister van Energie Zuhal Demir in het Vlaams Parlement na vragen van Andries Gryffroy van de N-VA. ‘Het was eigenlijk al duidelijk dat Vlaanderen die doelstelling niet zou halen, onder meer door het beperkte potentieel voor hernieuwbare-energieopwekking in het dichtbevolkte Vlaanderen. En de covid-19-crisis heeft ervoor gezorgd dat het tekort nog hoger oploopt dan eerder voorzien.’

Denemarken
Door de coronacrisis is volgens Demir het energiegebruik in de transportsector sterk gedaald. Voor de broeikasgasuitstoot is dat een goede zaak, maar het heeft ook een invloed op de invulling van de Vlaamse hernieuwbare-energiedoelstelling, omdat er dan ook minder biobrandstoffen werden verbruikt in transport. Demir: ‘De federale overheid heeft voor biobrandstoffen ook een nieuwe inschatting gemaakt en als we daar rekening mee houden, dan wordt het tekort voor de Vlaamse doelstelling hernieuwbare energie ingeschat op circa 1.800 gigawattuur.

22,5 miljoen euro
‘We hebben verschillende gesprekken gehad en recentelijk is er dan een overeenkomst met Denemarken gesloten voor de aankoop van hernieuwbare energie ter waarde van 22,5 miljoen euro voor de aankoop van 1.800 gigawattuur hernieuwbare-energiestatistieken’, vervolgt Demir. ‘Die hoeveelheid zullen we ook zeker nodig hebben. Daarnaast is in de overeenkomst met Denemarken ook een optie opgenomen tegen dezelfde gunstige prijs. Want die prijzen werden ook hoger en hoger. We hebben met verschillende lidstaten onderhandeld, maar dit was qua prijs-kwaliteit het beste dat we konden halen. We hebben dus een optie genomen. Een dergelijke optie was aangewezen, omdat het tekort ten opzichte van de Vlaamse doelstelling momenteel wordt geschat op 1.800 gigawattuur. Maar de finale cijfers zullen pas in de tweede helft van 2021 beschikbaar zijn. Door die opties in de overeenkomst kunnen we flexibel inspelen op het feit dat het exacte tekort al dan niet zal afwijken van die 1.800 gigawattuur.’

Vlaanderen zal volgens Demir wellicht nog enkele jaren afhankelijk blijven van het aankopen van statistieken om zijn hernieuwbare-energiedoelstelling te realiseren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten