Solar Magazine - ABN Amro: personeelstekort remt energietransitie, vacatures aanleg stroomnet onvervulbaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ABN Amro: personeelstekort remt energietransitie, vacatures aanleg stroomnet onvervulbaar
© TenneT

ABN Amro: personeelstekort remt energietransitie, vacatures aanleg stroomnet onvervulbaar

De plannen van het nieuwe kabinet om extra te investeren in de verzwaring van het stroomnet lopen gevaar door het tekort aan arbeidskrachten. Dat meldt ABN Amro op basis van eigen onderzoek.

De onderzoekers van ABN Amro hebben naar aanleiding van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet de arbeidsmarktknelpunten voor 55 relevante beroepen in de aanleg van energie-infrastructuur geanalyseerd.

Niet gereageerd
‘Wij verwachten dat de haalbaarheid van deze investeringen in de aanleg van energie-infrastructuur tegen de uitdaging van personeelstekorten zal oplopen’, aldus de analisten.

Onderstaande grafiek toont het aandeel vacatures in de energietransitie waarop niet gereageerd wordt door werkzoekenden. Eind november 2021 was voor een vijfde van de openstaande vacatures in beroepen rondom de aanleg van een energie-infrastructuur geen geïnteresseerde werkzoekende.

Helft vacatures moeilijk vervulbaar
2 beroep waar veel vraag naar is, is de monteur van elektrotechnische panelen en de hoofdmonteur elektriciteitsnetten. Voor beide beroepen geldt volgens ABN Amro dat bijna de helft van de vacatures nu al moeilijk vervulbaar is. ‘Hogere lonen voor dit type specifieke arbeidskrachten kan een oplossing zijn, maar gezien de krapte in beroepsgroepen met deze vaak technische vaardigheden zal er mogelijk verdringing ontstaan waarin private arbeidskrachten de tocht naar het publieke domein maken. Arbeidsmigratie aanmoedigen komt daarbij als mogelijke alternatieve oplossing in zicht.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Randstad
kWh People zoekt:

Business Developer Solar & Wind

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!