Solar Magazine - Over de grens | President Biden pakt door: Amerikanen krijgen binnen 1 dag vergunning voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Over de grens | President Biden pakt door: Amerikanen krijgen binnen 1 dag vergunning voor zonnepanelen

Over de grens | President Biden pakt door: Amerikanen krijgen binnen 1 dag vergunning voor zonnepanelen

In de rubriek ‘Over de grens’ neemt de redactie van Solar Magazine een kijkje in het buitenland. Ditmaal wordt de oceaan overgestoken naar de Amerikaanse president Biden die een reeks nieuwe plannen heeft onthuld.

In december werd bekend dat Bidens Build Back Better-plan 2.0 met een na lange onderhandelingen gehalveerde omvang van 1.750 miljard dollar, niet door de Amerikaanse Senaat komt, omdat de steun van een democratische senator ontbreekt.

Niet bij de pakken neer
Biden zou Biden niet zijn als hij bij de pakken neer zou gaan zitten. Daarom heeft de Amerikaanse president deze week een nieuwe reeks acties aangekondigd die hij in 2022 gaat uitvoeren om de uitrol van wind op zee, het benutten van openbare gronden voor duurzame energie en versterking van het stroomnet te faciliteren.

Coördinatiebureaus
Een belangrijke rol is weggelegd voor de nieuw in het leven te roepen Renewable Energy Coordination Offices. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelt plannen voor deze coördinatiebureaus die de uitrol van duurzame energie op land moeten versnellen.

Onlangs keurde het Bureau of Land Management, een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, al de zonne-energieprojecten Arica en Victory Pass in de staat Californië goed. Naast 465 megawattpiek aan zonnepanelen, maakt dat ook de weg vrij voor 400 megawatt aan batterijen. Daarmee zet Biden een flinke stap naar de wens om 25 gigawatt aan zonnepanelen, windmolens en geothermie op land te realiseren in de periode tot 2025.

Vergunning binnen 1 dag
De regering Biden stelt verder lokale overheden te blijven helpen om de goedkeuringen voor zonnepanelen op daken te versnellen. Vorig jaar lanceerde het ministerie van Energie de tool Solar Automated Permit Processing (SolarAPP+), een onlineplatform waarmee lokale overheden snel vergunningen voor residentiële pv-systemen kunnen goedkeuren.

Uit een nieuw rapport van het National Renewable Energy Laboratory, naar aanleiding van een proef in Arizona en Californië, blijkt dat de SolarAPP+-tool de gemiddelde beoordelingstijd voor vergunningen heeft teruggebracht tot minder dan 1 dag. Meer dan 125 gemeenten hebben zich al aangemeld om SolarAPP+ te gaan gebruiken en het ministerie van Energie gaat in 2022 vaart maken met het werven van nieuwe deelnemers.

Brancheorganisatie enthousiast
De door president Biden aangekondigde acties kunnen op goedkeuring rekenen van de Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA). Chief executive officer en president Abigail Ross Hopper: ‘We prijzen president Biden en vicepresident Harris voor hun inspanningen om de invoering van schone energie te versnellen, te investeren in de binnenlandse productie en de economie van schone energie op billijke wijze te laten groeien, en dit alles terwijl ze goedbetaalde Amerikaanse banen in het hele land creëren. De regering-Biden weet dat om hun ambitieuze doelstellingen voor schone energie te halen, zonne-energie 4 keer sneller moet groeien dan nu, en dat betekent dat we ons moeten concentreren op de implementatie. In het afgelopen jaar heeft de regering substantiële investeringen gedaan in de inzet van schone energie en de Bipartisan Infrastructure Law aangenomen, die tal van bepalingen bevatte om ons stroomnet te moderniseren en te investeren in transmissie-infrastructuur. We zijn verheugd om te zien dat de regering deze prioriteiten in 2022 verdubbelt en doorgaat met de Build Back Better Act. We zijn vooral enthousiast over de inspanningen van de regering om het gemakkelijker te maken om zonne-energieprojecten van elke omvang te beoordelen en goed te keuren.’

De Amerikaanse pv-markt in cijfers

Geïnstalleerd vermogen: 113,5 gigawattpiek per eind september 2021. De Amerikaanse staat Californië is koploper en telt 33,2 gigawattpiek aan zonnepanelen. Texas (12,3 gigawattpiek) en Florida (7,8 gigawattpiek) volgen op gepaste afstand.

Totaal aantal zonnepaneelinstallaties: 3.175.174 stuks

Toekomstige groei: in 2022 wordt naar verwachting 7,4 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Als de Build Back Better Act van president Biden van kracht wordt, zal Amerika volgens marktonderzoeksbureau WoodMac tussen 2022 en 2026 maar liefst 43,5 gigawattpiek aan zonnepanelen éxtra installeren ten opzichte van het basisscenario. Daarmee zou het geïnstalleerde vermogen tot eind 2026 bijna verdrievoudigen naar zo’n 300 gigawattpiek.

Bijzonderheden: zonnepanelen waren in Amerika afgelopen kalenderjaar goed voor meer dan de helft van alle nieuw geïnstalleerde energiebronnen om stroom op te wekken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Ontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Alkmaar
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!