Solar Magazine - President Biden presenteert Build Back Better 2.0: zonne-energie wordt 30 procent goedkoper
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
President Biden presenteert Build Back Better 2.0: zonne-energie wordt 30 procent goedkoper
© Rafael Henrique | Dreamstime.com

President Biden presenteert Build Back Better 2.0: zonne-energie wordt 30 procent goedkoper

De aanschaf van zonnepanelen moet voor Amerikaanse burgers 30 procent goedkoper worden. Dat is een van de beloften van het nieuwe Build Back Better-plan 2.0 van de Amerikaanse president Joe Biden.

In de afgelopen maanden heeft Biden onderhandeld met zijn democratische partijgenoten om tot een investeringspakket te komen. Het historische raamwerk heeft echter maar een omvang van 1.750 miljard Amerikaanse dollar; de helft van wat de president oorspronkelijk beoogde. Toch bevat het pakket, dat met name door toedoen van de conservatieve Democraten is afgezwakt, nog altijd grote investeringen in het klimaat en sociale zekerheid.

Gratis
Nog voor Biden afreist naar de VN-klimaattop COP26 in Glasgow hoopt hij op de steun van alle Democraten in het Congres; zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Zorgpremies voor lagere inkomens, gratis peuter- en kleuteronderwijs en hogere lonen voor thuiszorgpersoneel zijn enkele van de kernpunten van de investeringen in sociale zekerheid.

Grootste inspanning
De investeringen in het klimaat die onderdeel zijn van het investeringsplan noemt Biden ‘de grootste inspanning in de Amerikaanse geschiedenis om klimaatverandering tegen te gaan’. De investering van 555 miljard Amerikaanse dollar vertegenwoordigt volgens Biden de grootste afzonderlijke investering in de schone-energie-economie in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

‘We zullen binnenlandse industrieën laten groeien, goedbetaalde vakbondsbanen creëren en ook al lang bestaande milieu-onrechtvaardigheden aanpakken’, aldus Biden. ‘Belastingkortingen om mensen te helpen hun huis weerbestendig te maken, zodat ze minder energie verbruiken, zonnepanelen te installeren en producten voor schone energie te ontwikkelen, en bedrijven te helpen meer schone energie te produceren.’

500.000 laadpunten
Biden wil onder meer een start maken met het vervangen van de 840.000 bekende gele schoolbussen die op diesel rijden. ‘We gaan er duizenden vervangen door elektrische schoolbussen met grote batterijen eronder en die goed zijn voor het klimaat. Ik ging naar een van de productiefaciliteiten, zag ze, stapte in en reed ermee. We bouwen het allereerste nationale netwerk van 500.000 oplaadpunten voor elektrische voertuigen in het hele land. Dus als je een elektrisch voertuig koopt – en je krijgt krediet voor het kopen ervan – kun je figuurlijk gesproken helemaal door Amerika gaan op een “enkele tank benzine”. Maar het is geen benzine, maar stroom.’

Een belastingkrediet voor elektrische voertuigen zal de kosten van een elektrisch voertuig dat in Amerika wordt gemaakt met Amerikaanse materialen en vakbondsarbeiders met  12.500 Amerikaanse dollar verlagen voor een gezin uit de middenklasse.

Weg van de zijlijn
‘We gaan weg van de zijlijn bij de productie van zonnepanelen, windmolens en elektrische voertuigen met gerichte productiekredieten’, vervolgt Biden. ‘Deze zullen helpen om de toeleveringsketens te laten groeien in gemeenschappen die te vaak worden achtergesteld. Dat betekent tientallen miljoenen zonnepanelen en windturbines en een verdubbeling van het aantal elektrische voertuigen dat we op de weg hebben in slechts 3 jaar tijd. En we zullen in staat zijn om deze producten en technologieën naar de rest van de wereld te verkopen en te exporteren, en duizenden extra banen te creëren, omdat we opnieuw de innovators zullen zijn.’

Terugverdientijd 5 jaar korter
Het raamwerk moet de kosten voor het installeren van zonne-energie op het dak voor een huis met ongeveer 30 procent verlagen, waardoor de terugverdientijd met ongeveer 5 jaar wordt verkort.

Concreet spendeert het Build Back Better-plan 320 miljard dollar aan belastingkredieten voor schone energie en verlengt deze met 10 jaar voor de uitrol op utiliteitsschaal en bij woningen. In de productie van schone-energietechnologieën wordt 110 miljard dollar gestoken. Verder komt er 20 miljard dollar beschikbaar voor overheden om de volgende generatie technologie een duwtje in de rug te geven als early adopters.

Tot slot wordt 105 miljard dollar besteed aan investeringen en stimulansen om extreme weersomstandigheden zoals bosbranden, droogte en orkanen en ‘oude’ vervuiling in gemeenschappen aan te pakken.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Projectleider Zonne-Energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Janszon BV zoekt:

Junior Projectleider Zonne-energie

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!