Solar Magazine - WOB-verzoek over zonnepanelen langs A6: ‘Vattenfall kan zonnepark niet zonder subsidie aanleggen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
WOB-verzoek over zonnepanelen langs A6: ‘Vattenfall kan zonnepark niet zonder subsidie aanleggen’
© Digikhmer | Dreamstime.com

WOB-verzoek over zonnepanelen langs A6: ‘Vattenfall kan zonnepark niet zonder subsidie aanleggen’

Een projectontwikkelaar die achter het net heeft gevist bij de openbare inschrijvingsprocedure voor het zonnepark langs de A6 bij Almere heeft een WOB-verzoek ingediend bij de rijksoverheid.

Half november werd bekend dat energiebedrijf Vattenfall in Almere het eerste subsidievrije zonnepark van Nederland wil gaan bouwen. Di zonnepark moet verrijzen op grond van het Rijksvastgoedbedrijf tussen de Trekweg, de A6, de Buitenring en het Ibispad.

Toezeggingen
Iedere Nederlander – individuele personen, maar ook een bedrijf – kan bij overheidsorganisaties een Wet openbaarheid van bestuur (Wob)-verzoek indienen. Daarmee wordt informatie opgevraagd over het handelen van de overheid. De aanvrager van het WOB-verzoek over Zonnepark A6 heeft bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn vraagtekens geplaatst bij de openbare inschrijvingsprocedure waarin de rijksoverheid de realisatie van het zonnepark aan Vattenfall gegund heeft.

De indiener van het verzoek heeft tegenover het ministerie aangegeven ‘het zeer onwaarschijnlijk te achten dat Vattenfall het Zonneveld A6 – Trekweg zonder subsidie rendabel kan aanleggen en exploiteren’. Om die reden verwacht de aanvrager dat er (financiële) toezeggingen zijn gedaan door de staat of financieel gunstige afspraken zijn gemaakt tussen de staat en Vattenfall. De minister stelt echter dat er geen toezeggingen zijn gedaan aan Vattenfall anders dan die aan elke andere inschrijver in de openbare inschrijvingsprocedures zouden zijn gedaan.

244 pagina’s
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten een deel van de opgevraagde informatie niet openbaar te maken, omdat deze vertrouwelijk met het Rijksvastgoedbedrijf is gedeeld.

In totaal gaat het om 39 documenten die (deels) openbaar zijn gemaakt en samen 144 pagina’s tellen. Het gaat onder meer om mailwisselingen, het biedboek, de gunningsbeslissing en de overeenkomst.

Vattenfall: ‘Geen extra toezeggingen gedaan’

Vattenfall laat in een reactie aan Solar Magazine weten in de tender met dezelfde voorwaarden te maken hebben gehad als alle andere partijen.

Er zijn geen aanvullende afspraken gemaakt met de overheid, ook zijn er geen extra toezeggingen gedaan. We denken gewoon dat het mogelijk is om in Almere een zonnepark te bouwen zonder subsidie. Wat daarbij helpt, is dat we actief zijn in de hele energieketen en dat we onze klanten direct kunnen koppelen aan dit project. We zien dat de vraag toeneemt naar stroomcontracten die zijn gekoppeld aan subsidievrije bronnen. Dit geeft ons het vertrouwen om de uitdaging voor dit project aan te gaan. Dat we denken dat we een zonnepark zonder subsidie kunnen bouwen, wil niet zeggen dat het gemakkelijk wordt. We houden er rekening mee dat we tijdens dit project hobbels tegenkomen.’

Onverwachte problemen horen volgens Vattenfall bij het ontwikkelen van innovaties. ‘De ervaring die we daarmee opdoen stelt ons bovendien in staat om onze zonneparken in de toekomst nog efficiënter te bouwen en te exploiteren. We geloven in de toekomst van subsidievrije parken, ook al zijn die nog lang niet vanzelfsprekend in de Nederlandse markt. Als koploper in de Nederlandse energietransitie zijn we ons er terdege van bewust dat er risico’s kleven aan innovatieve projecten. We geloven in dit project, maar de enige manier om te bewijzen dat het zonder subsidies mogelijk is, is door het daadwerkelijk te doen. Op zee doen we dat al met Windpark Hollandse Kust Zuid en straks dus ook in Almere met zonnepark A6 – Trekweg.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Zon Advies Nederland zoekt:

Werkvoorbereider zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!