Het Rijksvastgoedbedrijf heeft Vattenfall de gunning voor zonnepark Trekweg A6 Almere definitief verleend.
Trackers
Het zonnepark zal worden uitgerust met trackers om de zon te kunnen volgen. Daarbij wordt gekozen voor 25.000 dubbelzijdige zonnepanelen; goed voor een vermogen van 16,8 megawattpiek en een jaarlijkse stroomproductie van 18,3 gigawattuur. De pv-modules draaien mee met de zon en kunnen aan beide zijden licht omzetten in stroom.
Door de zonvolgende opstelling ontvangt de bodem volgens Vattenfall voldoende licht, lucht en water. De gekozen opstelling biedt daarmee perspectief om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verhogen. De manier waarop het zonnepark ingepast wordt in het landschap gaat Vattenfall in dialoog met de omgeving bepalen.
Geen SDE++
Vattenfall heeft er doelbewust voor gekozen om geen SDE++-subsidie aan te vragen. Annemarie Schouten, hoofd Zon Vattenfall Nederland, hierover: ‘We geloven dat subsidievrije parken toekomst hebben, al zijn die nog lang niet vanzelfsprekend in de Nederlandse markt. Tijdens dit project zullen we ongetwijfeld allerlei hobbels ontdekken die horen bij subsidievrij bouwen. Wat ons helpt, is dat we actief zijn in de hele energieketen en onze klanten daardoor direct kunnen koppelen aan dit project. Dat is essentieel om dit park zonder subsidie te kunnen bouwen. We zien dan ook dat de vraag naar stroomcontracten direct van subsidievrije bronnen aan het toenemen is. Dit geeft ons het vertrouwen deze uitdaging voor dit project aan te gaan.’
Voorlopige uitzondering
Hoewel Annemarie Schouten opgetogen is over de toekenning van het eerste subsidievrije zonnepark, waarschuwt ze voor te veel optimisme. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat zonne-energieprojecten vanaf nu zonder subsidie kunnen worden gebouwd. Dit project is tot stand gekomen als tender. Het betreft hier overheidsgrond die door het Rijksvastgoedbedrijf naar de markt is gebracht. De initiële ontwikkelstappen zijn daarmee al doorlopen en daarmee vergroot de slagingskans van dit project. Bovendien heeft het project een dusdanig uniek en innovatief karakter, dat we daarmee denken een koploperspositie in te nemen. Voor onze andere zonne-energieprojecten gaan wij er vooralsnog van uit dat we die niet zonder subsidie kunnen realiseren. Het blijft dus een projectspecifiek besluit, iedere keer.’
Congestie in gebied
Nu duidelijk is dat Vattenfall gebruik mag maken van het terrein bij de Trekweg zal Vattenfall het overleg met de omgeving opstarten. Nadat het ontwerp en de landschappelijke inpassing in overleg met de omgeving definitief bepaald is, volgt het aanvragen van de vergunningen. De bedoeling is dat de bouw in 2024 begint, mits er een oplossing komt voor de netcongestie in het gebied. Hierover is Vattenfall in gesprek met de betreffende netbeheerder.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.