Solar Magazine - Nieuwe versie V-test maakt inschatting van opbrengst zonnepanelen met terugleveringscontract
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe versie V-test maakt inschatting van opbrengst zonnepanelen met terugleveringscontract
© Fluvius

Nieuwe versie V-test maakt inschatting van opbrengst zonnepanelen met terugleveringscontract

De Vlaamse energieregulator VREG heeft een nieuwe versie van zijn prijsvergelijker V-Test gepresenteerd. De tool helpt Vlamingen met onder meer zonnepanelen om een geschikt energiecontract te kiezen.

Een van de verbeteringen die de VREG in de nieuwe versie heeft doorgevoerd, is het inschatten van de opbrengst van zonnepanelen.

Recordaantal bezoekers
De energieregulator stelt dat nog nooit zo veel gezinnen en bedrijven gebruikmaakten van de V-test als afgelopen kalenderjaar. Door gezinnen werd 1.190.608 keer een test uitgevoerd. Dat is een toename van 73 procent ten opzichte van het vorige kalenderjaar. Kleine bedrijven gebruikten de prijsvergelijker 59.574 keer; een groei van 11 procent.

Het record is volgens de VREG onder meer te danken aan de hoge stroom- en gasprijzen en het feit dat het Grondwettelijk Hof het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen vernietigde om om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden.

Meer informatie energieleveranciers
De nu gelanceerde nieuwe versie van de V-test bevat meer informatie van energieleveranciers.  De V-test bevat nu bijvoorbeeld ook aanbiedingen van energiebedrijven en kan daar rekening mee houden bij de inschatting van de verwachte jaarkosten van een contract. Ook toont de test niet-verrekenbare kortingen en bijkomende diensten bij een contract.

Digitale meter
De nieuwe V-test heeft verder extra mogelijkheden voor gezinnen en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) met een digitale meter. Als de gebruiker een digitale meter en zonnepanelen heeft, maakt de prijsvergelijker dus ook een inschatting van de verwachte jaaropbrengst per terugleveringscontract.

Als de gebruiker een digitale meter heeft en Fluvius al minstens 1 jaar zijn verbruik per kwartier uitleest, kan de gebruiker de kwartierwaarden downloaden bij Fluvius en opladen in de V-test. Die maakt dan een inschatting van de verwachte jaarlijkse kosten van dynamische contracten. Dat zijn energiecontracten waarbij de prijs verschilt op uurbasis.

Aanbod contracten sterk afgenomen
Op dit moment biedt de V-test 24 contracten met vaste prijs en 61 contracten met variabele prijs aan voor gezinnen. Voor kmo’s gaat het om 18 vaste contracten en 48 variabele contracten.

Het aanbod van vaste contracten is volgens de VREG in de voorbije maanden sterk afgenomen

Extra mogelijkheden op komst
In de loop van 2022 voegt de VREG nog verschillende extra mogelijkheden toe. Zo integreert men onder andere de Servicecheck in de V-test. Ook de kwaliteit van dienstverlening van een leverancier kan namelijk een belangrijke rol spelen bij de keuze van een energiecontract. Daarnaast zullen gebruikers een persoonlijk ‘Mijn V-test’-profiel kunnen aanmaken. Daarin kunnen ze bijvoorbeeld hun huidige contract bewaren en krijgen ze een beter zicht op wat ze kunnen besparen. Via dat persoonlijk profiel en een koppeling met het energieportaal van Fluvius zullen alle gebruikers ook hun verbruik automatisch kunnen ophalen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Werkvoorbereider zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
Wocozon zoekt:

Gedreven en ervaren Project Manager

32-40 uur - 3554PZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!