logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
10 januari 2022

Vlaamse regeringspartij CD&V wil tempo van uitrol zonnepanelen verdubbelen

Binnen 5 jaar moet de Vlaamse uitrol van zonnepanelen worden versneld naar 600 megawattpiek per jaar. Dat stelt CD&V in het Actieplan Hernieuwbare Energie, wat op korte termijn tot nieuwe wetgeving moet leiden.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) werd eind 2021 geüpdatet en heeft 2030 als horizon. Het concentreert zich met name op de reductie van CO2-uitstoot, Regeringspartij CD&V vindt dat daarmee het belang van de productie van groene energie – ‘nochtans dé sleutel naar meer goedkope energie’ – door wordt onderbelicht. Het lanceerde daarom net voor de kerst het Actieplan Hernieuwbare Energie. Deze zal de partij binnen afzienbare tijd in de vorm van een conceptnota indienen in het Vlaams Parlement om zo tot nieuwe wetgeving te komen.

Dubieuze reputatie
Robrecht Bothuyne, parlementslid voor CD&V: ‘Vlaanderen wil massaal inzetten op elektrificatie van transport en de verwarming van onze gebouwen. Dat zorgt voor energiebesparing, is goed voor het klimaat én maakt ons onafhankelijker van energie-import uit landen met dubieuze reputatie. Maar dan moeten we zorgen dat we ook grootschalig zelf hernieuwbare energie gaan produceren.’

Duurzame warmte en waterstof
Het Actieplan Hernieuwbare Energie van CD&V druipt van de ambitie. Het omvat onder andere een breed pakket aan maatregelen voor het maximaliseren van het potentieel aan groene stroom opwek met behulp van zon en wind. Daarnaast zet het vol in op het stimuleren van duurzame warmte- en koudevoorziening, bijvoorbeeld via collectieve warmtenetten biedt en warmtepompen. Voor het waarmaken van de Vlaamse klimaattransitie - met name in sectoren zoals de zware industrie waar elektrificatie niet realistisch is – noemt het onder meer de noodzaak van investeren in een waterstofstrategie.

Investeringspremie en nul btw
De huidige Vlaamse ambitie van 6,7 gigawattpiek zon-pv in 2030 wordt in het Actieplan Hernieuwbare Energie significant naar boven bijgesteld. Het doel is de jaarlijkse groei binnen 5 jaar te verdubbelen tot 600 megawattpiek. Tegen 2030 moeten er volgens CD&V op bijna 2 miljoen daken in Vlaanderen zonnepaneelinstallaties liggen, en wel zodanig dat dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. De huidige investeringspremie voor zonnepanelen moet daartoe structureel worden verlengd tot 2024 en de btw op zonnepanelen moet naar nul. Voor de laagste inkomenscategorieën, zowel eigenaars als huurders, stelt CD&V een aanbod van ‘zonnepanelen as a service’ voor. Daarbij worden zonnepaneelinstallaties door derde partijen voorgefinancierd en geïnstalleerd.

Bothuyne: ‘Er is nog een onontgonnen potentieel voor bijkomend 65 gigawattpiek aan zonnepanelen op Vlaamse daken. We komen nu met een arsenaal aan ondersteunende maatregelen om dat potentieel zo snel mogelijk aan te snijden, zonder oversubsidiëring, maar waarbij elk Vlaams gezin zonnepanelen moet kunnen leggen. Door de huidige hoge energieprijzen is de terugverdientijd voor een pv-installatie gedaald tot 6 à 7 jaar. We voorzien op maat van elk huishouden de juiste financiering om de mogelijke investeringsdrempel te helpen overwinnen.’

Groeiritme zonnepanelen

Vlaams Energie- en Klimaatplan

Actieplan CD&V

2021

300 megawattpiek

300 megawattpiek

2022

300 megawattpiek

375 megawattpiek

2023

300 megawattpiek

450 megawattpiek

2024

300 megawattpiek

525 megawattpiek

2025

300 megawattpiek

600 megawattpiek

2026

318 megawattpiek

600 megawattpiek

2027

318 megawattpiek

600 megawattpiek

2028

318 megawattpiek

600 megawattpiek

2029

318 megawattpiek

600 megawattpiek

2030

318 megawattpiek

600 megawattpiek

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten