logo
© Fluvius
© Fluvius
13 januari 2021

VREG neemt teruglevercontracten voor zonnepanelen op in prijsvergelijker

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de teruglevercontracten van energiebedrijven opgenomen in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken.

Vanaf 2021 moeten inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak leggen, 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. Vlaanderen heeft per 1 januari 2021 namelijk een nieuwe subsidie ingevoerd voor de uitrol van zonnepanelen bij huishoudens. Deze is van toepassing voor pv-systemen met een maximaal AC-vermogen van de omvormer van 10 kilovoltampère en in 2021 bedraagt de maximale subsidie 1.500 euro. Met de invoering van de subsidie komt er een einde aan het regime van de terugdraaiende teller.

Terugleveringscontract
Wie nu nog zonnepanelen plaatst, krijgt meteen ook een digitale meter en die registreert de elektriciteit die teruggeleverd wordt apart van de stroom die afgenomen wordt van het elektriciteitsnet. Voor zowel de afname als de teruglevering moet een contract worden afgesloten met een elektriciteitsleverancier: één voor de elektriciteit die de leverancier verkoopt en één voor de elektriciteit die de leverancier afneemt. Dat tweede wordt het terugleveringscontract genoemd.

In de meest actuele V-Test worden 15 verschillende terugleveringscontracten voor gezinnen aangeboden, te weten 6 met een vaste en 9 met een variabele prijs. Voor bedrijven worden 14 terugleveringscontracten aangeboden; 6 met een vaste en 8 met een variabele prijs. Deze contracten hebben allemaal als voorwaarde dat de klant een afnamecontract bij dezelfde leverancier heeft. Er zijn momenteel dus geen leveranciers die een terugleveringscontract aanbieden aan zonnepaneeleigenaren die nog geen klant zijn.

Dynamische elektriciteitscontracten
Naast elektriciteitscontracten met een vaste en een variabele prijs toont de V-test per direct ook contracten met dynamische energiecomponent. In een dynamisch contract wordt de prijs doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur. 

In de geactualiseerde V-test van januari worden nog geen dynamische contracten aangeboden. ‘Wij verwachten dat hier in de komende maanden verandering in zal komen’, stelt Pieterjan Renier, algemeen directeur van de VREG. ‘Verschillende leveranciers hebben aangekondigd in de loop van 2021 een dynamisch contractaanbod in de markt te zetten. Dit aanbod zal, zodra beschikbaar, opgenomen worden in de V-test.’

Recordgebruik
Overigens maakten nog nooit zoveel gezinnen en bedrijven gebruik van de V-test als in 2020. De V-test voor gezinnen werd afgelopen jaar 688.644 keer uitgevoerd. Dat recordgebruik betekende een groei van 3 procent ten opzichte van 2019.

De V-test voor bedrijven werd 53.808 keer uitgevoerd; een toename van 24 procent ten opzichte van 2019.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten