logo
wvhj2023
© Statkraft
© Statkraft
12 december 2021

Operation & maintenance-markt steeds meer gedicteerd door groten der aarden

Voor Vlaamse bedrijven die in het vorige decennium de early adopters waren van grote dakgebonden pv-installaties gaat er een wereld open nu de eerste generatie omvormers wordt vervangen door een nieuwe.

De omvormers die zij in het recordjaar 2011 lieten installeren, naderen het einde van hun levensduur en worden vervangen door een nieuwe generatie met tal van slimme extra functionaliteiten. In de Nederlandse pv-markt, die in feite pas enkele jaren een serieuze omvang heeft, zijn de big data-producerende omvormers al enkele jaren de standaard. Maar zijn al deze big data nu een vloek of een zegen voor de operation & maintenance-bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het behouden en optimaliseren van de prestaties van al die pv-installaties?

Een van de problemen waar de serviceproviders in het komende decennium rekening mee moeten houden, is de toename van weersextremen. Asset owners is er logischerwijs alles aan gelegen om de uitvaltijd van hun pv-systemen zo laag mogelijk te houden om de stroomproductie van de zonnepanelen en de bijbehorende inkomsten te maximaliseren.

Extremer
In het Klimaatsignaal-rapport heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in 2021 de nieuwste inzichten over het veranderende klimaat gepresenteerd. De publicatie is gebaseerd op het zesde rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN), waarin wordt gewaarschuwd dat de wereldwijde temperatuur mogelijk met 5,7 graden Celsius stijgt. Als Nederland de uitstoot van broeikasgassen niet vermindert, kan de zeespiegel voor de Nederlandse kust volgens het KNMI rond het jaar 2100 met 1,2 meter stijgen ten opzichte van begin deze eeuw.

Minstens even belangrijk voor de zonne-energiesector – en vooral voor o&m-bedrijven – is de mededeling van de KNMI-onderzoekers dat de zwaarste zomerbuien extremer worden. Daarbij kunnen volgens de onderzoekers ook vaker valwinden ontstaan, die gevaarlijk kunnen zijn en veel schade kunnen veroorzaken. De extreme buien zullen daarbij niet alleen gepaard gaan met wateroverlast, maar meestal ook met onweer en hagel. Met name de zwaarste buien vormen daarbij potentiële risico’s voor pv-installaties.

Inspectie- en bewakingsprotocollen
De ervaren o&m-providers hebben reeds de beschikking over – al dan niet door henzelf ontwikkelde – inspectie- en bewakingsprotocollen die zijn ontworpen om de pv-systemen onmiddellijk na incidenten te beoordelen op schade en zo eventuele beschadigde zonnepanelen snel te identificeren. In de loop van de tijd kunnen zij met behulp van gegevensanalyse ook de aanwezigheid van zich voortplantende microscheuren detecteren.

Ook zetten deze o&m-providers realtime monitoring in om potentiële problemen met omvormers binnen een pv-systeem op te sporen. Voorspellende analysen helpen hen daarbij potentiële problemen voor te blijven. Nieuwe methoden, waaronder thermografie en luchtfotografie, bieden ook nieuwe gegevensstromen. Voor de o&m-bedrijven is het de uitdaging om de komende jaren met deze zee aan data de onderhoudskosten van pv-systemen te verlagen en niet te verdrinken in big data…

Inspecties
In Nederland is – mede onder druk van verzekeraars die steeds meer eisen stellen aan dakgebonden pv-installaties – een groot aantal specialistische inspectiebedrijven opgestaan. Voor de onderhoudsbedrijven zijn deze bedrijven een onmisbare schakel, want verzekeraars eisen iedere 5 jaar een herhalingsinspectie om er zeker van te zijn dat de pv-systemen nog brandveilig zijn. In België is dat al jarenlang gemeengoed en moet een pv-installatie bij oplevering aan een AREI-keuring onderworpen worden alvorens deze ingeschakeld mag worden. Bovendien is een 5-jaarlijkse herkeuring een vereiste. Wordt een pv-installatie bij een inspectie in Nederland afgekeurd, dan zegt de verzekeraar vrijwel zeker de verzekering op, of eist dat de pv-installatie uitgeschakeld wordt. Een bekend voorbeeld is schaatsstadion Thialf waar de zonnepanelen al ruim 1,5 jaar uitstaan en pas in het voorjaar van 2022 weer ingeschakeld worden nu in samenspraak met de verzekeraar aanpassingen aan de pv-installatie verricht worden.

Lees hier het volledige artikel ‘Operation & maintenance-markt steeds meer gedicteerd door groten der aarden’ in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2022.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten