logo
wvhj2023
hero-image
10 december 2021

Nieuwe handreiking Energieopslag voor installateur zonnepanelen: ‘We moeten leren van de fouten in ons verleden’

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland publiceert begin volgend jaar de Handreiking Energieopslag voor de zonnepaneelinstallateur. Die wordt ook opgenomen in de volgende editie van het Handboek Zonne-energie.

‘Daarmee bereiden we de Nederlandse markt voor op wat heel snel komen gaat’, aldus auteur Henry Lootens. ‘Dat neemt niet weg dat er naast deze “aangename kennismaking” actie nodig is op heel veel fronten, te beginnen met het opzetten van een opleiding thuisbatterijen.’ 

Henry Lootens luidde eerder dit jaar de noodklok in Solar Magazine. ‘De thuisbatterij zal snel mainstream worden in Nederland. Dat brengt nieuwe uitdagingen voor installateurs en dan met name voor installateurs van zonnepanelen. Hun kennisniveau op dit vlak is nu veelal zwaar onvoldoende. Er is dus werk aan de winkel.’ Hij voegt nu, in opdracht van RVO, de daad bij het woord in de vorm van de Handreiking Energieopslag voor de zonnepaneelinstallateur.

Hoge pieken
Een onbekende in de wereld van hernieuwbare energie kan men Lootens niet noemen. Zo is hij als elektrotechnisch ontwikkelaar betrokken bij innovatietrajecten van diverse start-ups in zonnepanelen en batterijen. Daarnaast werkt hij als elektrotechnisch specialist bij kennisinstituut voor de bouw en installatietechniek ISSO, is hij branchemanager bij Fedet en bestuurder bij de Stichting Gelijkspanning.

‘De energietransitie van Nederland verloopt steeds minder soepel, dat is inmiddels wel helder’, stelt Lootens. ‘Zon-pv moet daar een groot aandeel in nemen. Maar de inpassing in het stroomnet wordt een steeds grotere uitdaging. Grote pv-projecten worden daardoor alsmaar vaker afgeblazen of gaan in de ijskast. Om hoge pieken te voorkomen, wordt een lager aansluitvermogen gebruikt dan die van de gelegde zonnepanelen, wat op zich een prima oplossing is. Ook worden minder zonnepanelen gelegd dan mogelijk is om aan het inpassingsvraagstuk te voldoen. Installaties moeten steeds vaker uit- of afschakelen om balans- en frequentie-issues te voorkomen. Dat is vruchtbare grond voor de opkomst van grootschalige opslagsystemen, maar er is tevens wat aan de hand op de residentiële markt.’

Verdienmodellen stapelen
Ook particuliere pv-installaties gaan in Nederland steeds vaker uit omdat de spanning bij de omvormer te hoog wordt; het net zit dan lokaal vol. Er ontstaat daarnaast steeds meer onzekerheid over energieprijzen bij consumenten. Bovendien staat een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling – hoewel in Den Haag nog steeds geen definitief besluit genomen is over wanneer – voor de deur. Lootens: ‘In Vlaanderen zien we dat de thuisbatterij – met de komst van een capaciteitstarief en het verdwijnen van de terugdraaiende teller – nu snel populair wordt. Gezien de netproblematiek in Nederland is de kans reëel dat ook hier zo’n capaciteitstarief wordt ingevoerd. Het is dus niet vreemd dat de interesse van Nederlandse huishoudens in energieopslag groeit, ook die kan verdienmodellen gaan stapelen.’

Eerste stap
Een snelle opkomst van een Nederlandse markt voor thuisbatterijen is volgens Lootens een zekerheid. Hij stelt dat het van groot belang is om de installateur daar nu op voor te bereiden. ‘Het vergt immers nieuwe werkwijzen en kennis, bijvoorbeeld in het kader van het geven van juiste adviezen en garanderen van de nodige kwaliteit en veiligheid.’ Dat wordt ook erkend door RVO, die Lootens opdracht gaf tot het schrijven van de Handreiking Energieopslag voor de zonnepaneelinstallateur.

Lees hier het volledige artikel ‘Handreiking Energieopslag voor de zonnepaneelinstallateur’ in de december 2021-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten