logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
9 december 2021

Postcoderoos: 854 projecten met zonnepanelen vragen subsidie aan via SCE

Via de nieuwe Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is dit kalenderjaar 854 keer subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en 3 keer voor windmolens. 673 projecten hebben al subsidie toegekend gekregen.

De SCE-regeling is op 1 december gesloten. Voor postcoderoosprojecten met zonnepanelen op een kleinverbruikersaansluiting kon subsidie aangevraagd worden voor systemen groter dan 15 en kleiner dan 100 kilowattpiek. Voor installaties met zonnepanelen aangesloten op een grootverbruikersaansluiting kon subsidie aangevraagd worden voor systemen groter dan 15 en kleiner dan 500 kilowattpiek.

Regeling overtekend
Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yeşilgöz-Zegerius stelt blij te zijn met de resultaten van de eerste openstellingsronde van de SCE. ‘Vele initiatiefnemers hebben de nieuwe regeling weten te vinden en hebben aanvragen toegekend zien worden. Bij de indieners zijn partijen die voor het eerst een coöperatief project hebben gestart. Vanuit de sector wordt aangegeven dat de regeling enthousiast is ontvangen en men de nieuwe regeling toegankelijk en goed toe te passen vindt. De regeling is vereenvoudigd ten opzichte van de voorganger, de postcoderoosregeling. Vanwege het enthousiasme vanuit de sector is er al vrij vroeg sprake geweest van overtekening van het budget na de hoge piek in aanvragen de eerste 2 maanden.’

Na sluiting is de stand van zaken een overtekening van 13,5 miljoen euro. Na behandeling van de laatste aanvragen wordt volgens de staatssecretaris pas echt duidelijk of er sprake is van overtekening.

14,8 miljoen euro afgewezen
De 857 projecten waarvoor subsidie is aangevraagd, vroegen 28,3 miljoen euro te veel subsidie aan, omdat er dit jaar maar 92 miljoen euro subsidie beschikbaar is. Projecten met een omvang van 14,8 miljoen euro zijn inmiddels afgewezen of zelf teruggetrokken door de aanvrager. De 673 positief beschikte projecten zijn goed voor een subsidieclaim van 90,8 miljoen euro. Het totale vermogen van alle beschikte projecten en projecten in beoordeling is 73,5 megawatt(piek).

Veel aanvragen woningcorporaties
Van de aanvragers betrof het merendeel energiecoöperaties, namelijk 841. Daarnaast werden 16 aanvragen gedaan door Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). De helft van de in 2021 ingediende aanvragen komt vanuit de huursector, waarbij woningcorporaties – al dan niet gefaciliteerd door derden – energiecoöperaties oprichten van huurders en huurdaken gebruiken voor projecten.

Van de nog in behandeling zijnde projecten zijn 56 aanvragen in de laatste week voor de sluitingsdatum ingediend. Aanvragen die niet worden gehonoreerd, kunnen veelal opnieuw indienen in de nieuwe ronde in 2022. Onderstaande tabel bevat een overzicht van de aanvragen en de beschikkingen.

Overzicht aanvragen

Zonnepanelen kleinverbruikers

Zonnepanelen grootverbruikers

Windmolens

Totaal

Aanvragen

724

130

3

857

Beschikt

582

89

2

673

In behandeling

60

15

1

76

Beschikt jaarproductie (megawattuur)

31.186

22.787

5.336

59.309

In behandeling jaarproductie (megawattuur)

4.336

5.061

70

9.467

Budgetclaim* (in miljoenen euro's)

62,1

38,2

5,1

105,5

* Deze rij betreft beschikte aanvragen en aanvragen die nog in behandeling zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten