Solar Magazine - EQUANS: bouw zonnepark van 4,1 megawattpiek voor Waterschap Aa en Maas bijna klaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
EQUANS: bouw zonnepark van 4,1 megawattpiek voor Waterschap Aa en Maas bijna klaar
© EQUANS

EQUANS: bouw zonnepark van 4,1 megawattpiek voor Waterschap Aa en Maas bijna klaar

EQUANS – de nieuwe naam van ENGIE Services Nederland – is in Aarle-Rixtel gestart met de bouw van een zonnepark met 4,1 megawattpiek zonnepanelen bij de rioolwaterzuivering van Waterschap Aa en Maas.

Het gebruik van zonne-energie is een volgende stap naar een energieneutraal waterschap in 2030.

Flora en fauna
EQUANS is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van de zonnepanelen, de inkoop, realisatie en het werktuigbouwkundige onderhoud in het eerste jaar. Bij dit project gaat bijzondere aandacht uit naar de omliggende flora en fauna.

Waterschap Aa en Maas legt op 7 locaties in Oost-Brabant zonnepanelen. De bomen die in Aarle-Rixtel plaats moesten maken voor de zonnepanelen worden door het waterschap teruggeplaatst in de omgeving van de zuivering. Ook geven de lichtdoorlatende, dubbelzijdige zonnepanelen ruimte voor begroeiing doordat ze hoger boven de grond geplaatst zijn.

Slibheuvel
De 9.000 zonnepanelen, verdeeld over 3 grote velden, moeten de helft van het energieverbruik van de rioolwaterzuivering op jaarbasis opwekken. Een inschatting van de capaciteit en het benodigde vermogen werd in de opdracht meegegeven door het waterschap. Vanuit EQUANS is vervolgens in kaart gebracht hoe dit via zonne-energie kan worden opgewekt.

Een gedeelte van de panelen wordt geplaatst op een slibheuvel, waarvoor technische expertise goed van pas komt. ‘Hier werken we met speciaal ontworpen betonnen constructies die de lichtdoorlatende zonnepanelen dragen’, licht projectleider Evie Beckers toe. ‘In verband met een beschermde omgevingsvergunning en verontreinigde grond kunnen we niet zomaar schroefpalen in de grond zetten.’

Wildcamera’s
Een bijzondere eis in de aanbesteding was dat een ecoloog meekeek naar de plannen en de exacte locatie van het zonnepark. Met wildcamera’s zijn de dieren op het terrein in beeld gebracht. Dit project bevindt zich namelijk in het leefgebied van een das en verschillende broedvogels. Om de das en zijn burcht te beschermen, is de planning van de werkzaamheden hierop aangepast. Zodra de schemering invalt en dit nachtdier actief wordt, liggen de werkzaamheden stil. Ook wordt de installatie in zo kort mogelijke tijd gereed- gemaakt. Vanaf eind november mag de das niet meer gestoord worden.

De transformatoren worden eind december 2021 geleverd, waarna de pv-installatie na een aantal tests in gebruik zal worden genomen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Eigenenergie.net zoekt:

Coördinator Service en Onderhoud

Fulltime (40 uur) - 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!