logo
wvhj2023
© Wecycle
© Wecycle
7 december 2021

Nieuwe en aantrekkelijke inzamelvergoeding geeft led-transitie extra zetje

Nederland zit midden in de led-transitie. Op dit moment worden grote hoeveelheden traditionele verlichtingsoplossingen zoals tl-bakken en spaarlampen vervangen door led-verlichting.

Dat er nu voor oude armaturen ook nog een aantrekkelijke vergoeding beschikbaar is gekomen, zal deze ontwikkeling mogelijk extra versnellen.

Marktconforme vergoeding
Op grond van wetgeving die in 2023 van kracht wordt, moeten alle kantoren en utiliteitsgebouwen straks voorzien zijn van led-verlichting. Dat houdt in dat de komende tijd nog grote hoeveelheden ‘traditionele’ tl-buizen en armaturen vrij zullen komen. Hoewel bij kantoorrenovatie betrokken bouw- en installatiebedrijven verplicht zijn die lampen en armaturen apart gescheiden in te zamelen voor recycling, gebeurt dat nog niet altijd consequent. Met name tl-armaturen worden nog vaak als oud ijzer gezien, waardoor ze – soms met lampen en al – in de sloop- of oud-ijzerbak verdwijnen, of worden doorverkocht aan de reguliere oud-ijzerhandel.

De producentenstichting LightRec, die nauw samenwerkt met producentenorganisatie Stichting OPEN, heeft daarom een marktconforme vergoeding in het leven geroepen voor bouw- en installatiebedrijven die gebruikmaken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem van Stichting OPEN. Die vergoeding bedraagt 150 euro per ton inzameling via gesloten containers (10 kuub) of open containers (40 kuub); en 100 euro per ton via palletboxen (kleinere inzamelvolumes).

Laagdrempelig
Het systeem is erg laagdrempelig: het bouw- of installatiebedrijf tekent een overeenkomst met Stichting OPEN voor de inzameling van armaturen. Deze overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd en is maandelijks opzegbaar. Na afronding van de overeenkomst wordt de vergoeding ingeregeld en kunnen de bedrijven onbeperkt gebruikmaken van de gratis inzamelmiddelen. Wel gelden als voorwaarden dat de inzamelmiddelen geheel gevuld moeten zijn, de armaturen compleet moeten zijn en dat ook lampen gescheiden van de armaturen worden afgegeven voor verwerking. Dit om te voorkomen dat alleen kunststof armaturen worden ingeleverd en de metalen armaturen verdwijnen naar de oud-ijzerboeren.

Hoewel de eerste generatie led-lampen nu zo’n 10 tot 15 jaar oud zijn en het einde van hun levensduur beginnen te naderen, verwacht Gied van Hoorn van Stichting LightRec dat led-lampen voorlopig nog niet in groten getale zullen worden vervangen. ‘Maar de inzamelvergoeding is zeker ook van toepassing op ledinaires. Voor een aantal sectoren kan dat van belang zijn, zoals de kassenteelt. Daar ligt het tempo van de vervangingscyclus een stuk hoger, omdat telers sneller geneigd zijn over te stappen naar de nieuwste generatie hybride of led-verlichting omdat ze daarmee ook hun opbrengst kunnen verhogen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten