logo
wvhj2023
© Andreykuzmin | Dreamstime.com
© Andreykuzmin | Dreamstime.com
7 december 2021

Navigeren door de EU-richtlijnen ecologisch ontwerp en energie-etikettering: aanzienlijke gevolgen voor de lichtketen

Na bijna 5 jaar onderhandelen publiceerde de EU in december 2019 de Single Lighting Regulation (SLR) en de Energy Labelling Regulation (ELR). Deze richtlijnen zijn vanaf 1 september dit jaar volledig van toepassing.

Policy director Elena Scaroni van LightingEurope schetst voor LED Magazine, met het scheiden van 2021 in zicht, nog eens de aanzienlijke gevolgen voor de lichtketen en duidt handreikingen om daarmee om te gaan.

De SLR stelt productspecifieke prestatie-eisen voor energiegebruik en energiegerelateerde producten. De ELR behandelt de eisen ten aanzien van etiketteringsvoorschriften voor de verkoop van deze producten op de EU-markt. De ELR is alleen van toepassing op lichtbronnen, terwijl de SLR van toepassing is op lichtbronnen en afzonderlijke besturingsapparatuur. Hoewel armaturen slechts indirect worden geadresseerd, moeten armatuurfabrikanten ervoor zorgen dat hun producten aan de nieuwe eisen voldoen. Als stem van de verlichtingsindustrie zet LightingEurope zich in om bedrijven te helpen deze complexe nieuwe regels te begrijpen en toe te passen. De organisatie publiceerde daarom 3 leidraden, over de SLR en ELR en over de EPREL-verplichtingen voor lichtbronnen. Voor wie die nog niet bij LightingEurope heeft gedownload of besteld en bestudeerd, volgen hier de belangrijke hoogtepunten.  

Ecodesign
In de SLR – de Ecodesign-richtlijn voor verlichting – legt de Europese Unie (EU) regels vast voor het verbeteren van de prestaties van lichtbronnen en afzonderlijke besturingsapparatuur. De definiëring van een lichtbron omvat lampen, modules en zelfs sommige ‘containing’ producten. Die laatste worden omschreven als een product dat een of meer lichtbron(nen), afzonderlijke besturingsapparatuur of beide bevat. Dit kunnen niet alleen armaturen zijn, maar bijvoorbeeld ook lichtbronnen in huishoudelijke apparaten of meubels. De leverancier van zo’n product moet ervoor zorgen dat de lichtbron en de afzonderlijke regelapparatuur die in het product worden gebruikt, voldoen aan alle relevante EU-wetgeving, met inbegrip van de SLR en de ELR.

Energie-efficiëntie en circulariteit
De SLR stelt minimale verplichte eisen voor energie-efficiëntie; ieder product dat niet aan deze eisen voldoet, wordt geleidelijk afgebouwd. Dat begon op 1 september jongstleden met producten zoals CFLi-lampen en halogeen R7’s (red. + 2.700 lumen-lampen). Als gevolg van deze uitfasering zullen deze lichtbronnen moeten worden vervangen door nieuwe, energiezuinige lichtbronnen en verlichtingsinstallaties worden gerenoveerd.

Er worden verschillende nieuwe elementen met betrekking tot de circulaire economie in de SLR vermeld. Zo moeten zij voor ‘containing’ producten bijvoorbeeld zorgen dat lichtbronnen en afzonderlijke bedieningstoestellen gemakkelijk kunnen worden vervangen met behulp van algemeen beschikbaar gereedschap, en wel zonder het product dat de lichtbron bevat permanent te beschadigen. Ook de lichtbronnen en afzonderlijke bedieningsapparatuur moeten bij verwijdering intact kunnen blijven voor verificatiedoeleinden door markttoezichtautoriteiten. Als de lichtbronnen zijn verwijderd zonder beschadiging dan moet het gehele product als lichtbron worden getest en voldoen aan de eisen in de SLR en de ELR. De SLR vereist tevens het verstrekken van informatie over de vervanging of niet-vervanging van lichtbronnen en besturingsapparatuur door eindgebruikers of gekwalificeerde personen.

Lees het volledige artikel hier in de december 2021-editie van LED Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten