logo
wvhj2023
© Ledgnd
© Ledgnd
7 december 2021

Ledgnd: ‘Je moet exact weten wat je doet; de teler, plant en licht begrijpen’

Nederland heeft een van de innovatiefste glastuinbouwsectoren ter wereld. Op het gebied van energie-efficiency valt er echter nog flinke winst te boeken,mede door het vervangen van traditionele verlichting door led.

Dat besluit wordt echter niet zomaar genomen, de financiële belangen zijn enorm. ‘Telers willen wel, maar zoeken naar stevige handvatten om risico’s uit te bannen. Dat is dan ook wat wij hen bieden’, aldus Ramón van de Vrie van Ledgnd.

SON-T
In 2002 stelde het kabinet extra geld beschikbaar voor het uitrollen van led-verlichting in de glastuinbouw. Dat was niet zozeer het gevolg van een intrinsieke motivatie om de energietransitie te versnellen, maar van het Urgenda-vonnis waarin de hoogste rechter de overheid maande te voldoen aan de afspraken in het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties en een tandje bij te zetten.

Vanaf half juni 2021 konden glastuinders binnen de regeling Investeringen in energie glastuinbouw (EHG) subsidie aanvragen voor de vervanging van alle aanwezige SON-T-verlichting door led in bestaande kassen. ‘Daarmee kunnen ze tot 28 procent van hun investering terugkrijgen’, aldus Van de Vrie. ‘Vooral naar de deadline van 1 december toe waren we heel druk met het maken van lastminute-offertes. Dat was uiteraard het gevolg van de stijgende energieprijzen; de verledding in de tuinbouw is geen revolutie maar een gestaag proces.’

Open veld
Ramón van de Vrie loopt in de voetsporen van zijn familie. Zijn opa Cees van de Vrie was adviseur fruitteeltmechanisatie voor het ministerie van landbouw. Zijn vader Richard van de Vrie is onder andere eigenaar van Luximprove, een specialist in het ontwerpen en implementeren van professionele led-verlichting. Ramón sloeg de brug tussen beide werelden: hij studeerde af als Horticulture Lighting Researcher en startte Ledgnd.

‘Nederland is een klein land. We produceren echter sierplanten en groenten voor de hele wereld. Dat is mogelijk vanwege onze duurzame tuinbouwsector. Voor het kweken van een kilo tomaten heb je in het open veld 100 tot 300 liter water nodig, in een kas maar 4. Een vierkante meter grond in het open veld levert 4 kilo tomaten op, in de kas is dat 80 kilo. Tegelijkertijd is er nog heel veel winst te behalen op het gebied van verduurzaming. Glastuinbouw is een bijzonder energie-intensieve activiteit wat betreft het verwarmen van de kassen én de belichting van gewassen. Willen wij naar een energieneutrale sector, dan zal er op beide fronten actie moeten worden ondernomen. Ledgnd probeert door samenwerkingen met partners, waaronder Vattenfall, de verduurzaming in de glastuinbouw nog meer in een stroomversnelling te brengen.’

Lees het volledige artikel hier in de december 2021-editie van LED Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten