Solar Magazine - Solar professor Bart Vermang ontvangt ‘Laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solar professor Bart Vermang ontvangt ‘Laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen’
© UHasselt

Solar professor Bart Vermang ontvangt ‘Laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen’

Professor Bart Vermang ontvangt de prestigieuze prijs ‘Laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen’ van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst (KVAB).

Vermang – actief voor UHasselt, imec en EnergyVille – krijgt de prijs ter waarde van 10.000 euro voor zijn onderzoek naar nieuwe materialen voor hernieuwbare-energieapplicaties. ‘Deze prijs is een heel mooie erkenning voor het werk van mijn hele team’, aldus de professor.

Solliance
De KVAB reikt jaarlijks deze prijs uit aan een jonge, beloftevolle onderzoeker in Vlaanderen die excelleert in het domein van de technische wetenschappen. Internationale projecten en samenwerkingen, publicatie-aantallen en de uitbouw van een eigen onderzoeksteam zijn enkele criteria waarmee de jury rekening houdt. Voor UHasselt is het de eerste keer dat deze prijs te beurt valt aan een van hun professoren. Op 5 februari 2022 mag Vermang de prijs in ontvangst nemen.

‘Deze prijs is een echte teamprestatie. Als hoofd van een onderzoeksgroep van een 25-tal onderzoekers aan UHasselt en imec (imo-imomec) binnen de samenwerking van EnergyVille en Solliance, ben ik ontzettend trots om het laureaat in de Klasse van de Technische Wetenschappen in ontvangst te mogen nemen. De coronapandemie maakte het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op internationaal topniveau in groepsverband niet eenvoudig, dit is een heel mooie opsteker voor alle werk.’

Dunnefilmmaterialen
In zijn onderzoek focust Bart Vermang op zonne-energie. Via dunnefilmmaterialen onderzoekt Bart Vermang samen met zijn team tal van hernieuwbare-energietoepassingen. Dunnefilmmaterialen zijn flinterdunne materialen van slechts enkele micrometers dikte die evenveel licht kunnen absorberen als de traditionele zonnepanelen uit silicium, die honderden keren dikker zijn. Vermang: ‘Dunnefilmmaterialen hebben ontzettend veel potentieel. Niet alleen zijn ze goedkoper, omdat je minder materiaal nodig hebt om ze te maken. Ook zijn ze erg flexibel, waardoor ze eenvoudig geïntegreerd kunnen worden op verschillende ondergronden zoals bijvoorbeeld glas- of metaalfolies, waardoor er mooiere integratiemogelijkheden zijn voor gebouwen, wagens en wegen.’

Onderzoeksbeurs
In 2016 kreeg Bart Vermang al een Europese ERC-onderzoeksbeurs van 2 miljoen euro voor zijn onderzoek. In 2020 slaagde hij er als coördinator binnen het Europese consortium PERCISTAND in om met een dunnefilmzonnecel evenveel energie op te wekken als een traditionele siliciumzonnecel, waardoor dit materiaal competitief is met de traditionele zonnepanelensector.

Binnen een ander onderzoeksproject focust Bart Vermang op het ontwikkelen van pv-toepassingen die transparant zijn voor zichtbaar licht en dus geïntegreerd kunnen worden in glasramen van gebouwen. Daarnaast verwerkt hij ook dezelfde materialen in foto-elektrochemische toepassingen, waarbij zonlicht wordt gebruikt om CO2 uit de lucht te halen en om te zetten naar synthetische, groene brandstof.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Verkoopadviseur

32-40 uur - Midden-Nederland
Zonnefabriek zoekt:

Binnendienst Sales Medewerker

32-40 uur - Amsterdam, 1096BD, 23a
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!