Solar Magazine - Branchevereniging Vekudak lanceert witte pvc-dakbaan Cool Roof voor betere prestatie zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Branchevereniging Vekudak lanceert witte pvc-dakbaan Cool Roof voor betere prestatie zonnepanelen
© Vekudak

Branchevereniging Vekudak lanceert witte pvc-dakbaan Cool Roof voor betere prestatie zonnepanelen

In aanloop naar de nieuwe Europese norm CEN voor het beperken van hitte op de daken in stedelijke gebieden heeft branchevereniging Vekudak de witte pvc-dakbaan Cool Roof gepresenteerd.

Het witte dak houdt warmte buiten en verlaagt de energierekening, maar verhoogt ook de opbrengst van zonnepanelen.

Hitte-eilandeffect
Het is een bekend feit dat lichte kleuren het zonlicht beter weerkaatsen dan donkere kleuren. Dat geldt ook voor het dak en daarom wordt een Europese richtlijn ontwikkeld. Normalisatie-instituut CEN ontwikkelt deze norm waarin staat wanneer en hoe de hitte op de daken in stedelijke gebieden beperkt kan worden, inclusief referentie-informatie over karakteristieke parameters en hoe geschikte materialen kunnen worden geselecteerd.

Het urban heat island-effect – oftewel het hitte-eilandeffect – is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De belangrijkste oorzaken zijn de absorptie van zonlicht door de donkere materialen die in de stad gebruikt worden, en de relatief lage windsnelheden. Bouwkundige maatregelen zoals het aanbrengen van lichte dakbedekking kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur minder oploopt en sneller daalt.

Thermische belasting zonnepanelen
Koele daken voorkomen hitte-eilanden in steden en dragen bij aan leefbaarheid in de stad. De temperatuur ligt in steden zo’n 4 tot 6 graden Celsius hoger vergeleken met landelijke gebieden. In de zomer geeft dit toenemende overlast.

Zonnepanelen op een Cool Roof zullen volgens Vekudak beter presteren: op een Cool Roof is de thermische belasting van de pv-installaties lager. Daarnaast zorgt de hogere uv-weerkaatsing voor een hogere opbrengst van de zonnepanelen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Verkoopadviseur

32-40 uur - Midden-Nederland
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!