logo
wvhj2023
hero-image
1 december 2021

Europa installeert recordaantal van 140.000 thuisbatterijen

Europa heeft in het kalenderjaar 2020 voor het eerst meer dan 100.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. De afzet groeide vorig jaar met 44 procent tot 140.000 thuisbatterijen. Dat meldt SolarPower Europe.

Daarmee werd in 2020 in Europa voor het eerst in een periode van 12 maanden meer dan 1 gigawattuur aan opslagvermogen bijgeplaatst, te weten 1.072 megawattuur. In totaal beschikt Europa nu over een geïnstalleerde opslagcapaciteit aan thuisbatterijen van ruim 3 gigawattuur. Dit alles blijkt uit de tweede editie van de European Market Outlook for Residential Battery Storage van de Europese zonne-energiekoepel SolarPower Europe.

12,8 gigawattuur in 2025
De voorspelling voor thuisbatterijen blijft er rooskleurig uitzien voor de komende jaren met een groei van meer dan 400 procent tot 12,8 gigawattuur aan opslagcapaciteit voor thuisbatterijen in 2025.

De populariteit van thuisbatterijen ter ondersteuning van zonnepanelen op daken van huizen wordt nog altijd gedreven door Duitsland, dat verantwoordelijk was voor 70 procent van de nieuw geïnstalleerde opslagcapaciteit. De top 5-markten samen – Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland – installeerden vorig jaar 93 procent van de thuisbatterijen.

Maximaliseren
In Italië resulteerde de introductie van een sterke fiscale stimulans voor de combinatie van zonne-energie en opslag, naast de reeds bestaande steunregelingen, in een jaarlijkse marktgroei van 44 procent met 94 megawattuur aan nieuwe installaties.

‘Naarmate de populariteit van residentiële zonne-energie toeneemt, realiseren meer huishoudens zich dat huishoudelijke opslagsystemen de waarde van hun pv-systemen zullen maximaliseren’, stelt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Terwijl Europa steeds meer wordt getroffen door gasgerelateerde energieprijsschokken, zijn zonne-energie en energieopslag het duidelijke antwoord op volatiele energieprijzen.’

1,37 gigawattuur in 2021
De onderzoekers van SolarPower Europe voorspellen dat in het huidige kalenderjaar 1,37 gigawattuur aan thuisbatterijen geïnstalleerd zal worden; een groei van 28 procent. In het medium scenario van de koepelorganisatie zal de marktomvang in 2025 gegroeid zijn tot 2,51 gigawattuur. De jaarlijkse groeipercentages zullen daarbij continu boven de 20 procent liggen.

Bekijk de thuisbatterijen die te koop zijn in de Benelux hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten