Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ACM krijgt gelijk in rechtszaak tegen Liander over aansluittermijn zonnepanelen van 18 weken
© KiesZon

ACM krijgt gelijk in rechtszaak tegen Liander over aansluittermijn zonnepanelen van 18 weken

De ACM heeft van het College van Beroep voor het bedrijfsleven gelijk gekregen in 2 beroepszaken over de redelijke termijn waarbinnen netbeheerders aansluitingen voor elektriciteit moeten leveren.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is 1 van de 4 hoogste bestuursrechters die Nederland kent. Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht en geeft leiding aan de rechtspraak op belangrijke terreinen zoals regulering van markten en financieel toezicht.

In strijd met Elektriciteitswet
In 2 geschilbesluiten constateerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Liander in strijd met de Elektriciteitswet heeft gehandeld, doordat hij 2 aansluitingen voor productie- installaties van duurzame elektriciteit niet binnen de voorgeschreven termijn heeft gerealiseerd. Het CBb heeft de ACM in het hoger beroep in het gelijk gesteld. De Elektriciteitswet schrijft voor dat aansluitingen met een vermogen lager dan 10 megavoltampère, zoals hier het geval was, binnen een termijn van 18 weken gerealiseerd moeten worden.

Het huidige wettelijk kader vereist van netbeheerders dat zij altijd binnen 18 weken in staat moeten zijn aansluitingen met een vermogen lager dan 10 megavoltampère te realiseren, ook als het gaat om aansluitingen ten behoeve van productie-installaties van duurzame elektriciteit. Met de aansluitplicht wordt verzekerd dat iedereen recht heeft op een aansluiting en met de 18 weken termijn krijgen afnemers zekerheid over het tijdstip van aansluiten en wordt eventuele willekeur op dit vlak uitgesloten.

Hardheidsclausule
In het beroep betoogde Liander dat netbeheerders in het geval van productie-installaties van duurzame elektriciteit een beroep kunnen doen op een uitzondering op deze termijn, de zogenaamde hardheidsclausule, indien zij aantonen dat het niet halen daarvan ze niet kan worden verweten. Volgens Liander kon hem niet worden verweten dat hij de aansluitingen te laat heeft geplaatst, omdat hij kampt met een tekort aan personeel en doordat het aantal verzoeken om aansluitingen is toegenomen.

Op grond van de Elektriciteitswet kan Liander zich volgens de ACM echter alleen beroepen op de hardheidsclausule als het gaat om aansluitingen met een vermogen hoger dan 10 megavoltampère en dienen aansluitingen met een vermogen lager dan 10 megavoltampère te allen tijde binnen 18 weken gerealiseerd te worden. Het CBb volgde het standpunt van de ACM en verklaarde het beroep van Liander ongegrond.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
JansZon B.V. zoekt:

Projectleider Zonne-energie

32-40 uur - Amsterdam
Svea Solar B.V. zoekt:

Technical Product Manager

Fulltime (40 uur) - Binnen Parallelweg 10, Helmond
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!