Solar Magazine - Woonwijk op Vlieland van het aardgas af met zonnecollectoren en warmtenet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Woonwijk op Vlieland van het aardgas af met zonnecollectoren en warmtenet
© Chris Rinckes | Dreamstime.com

Woonwijk op Vlieland van het aardgas af met zonnecollectoren en warmtenet

De woonwijk Duinwijck met 39 woningen op het Waddeneiland Vlieland gaat van het aardgas af met behulp van zonnewarmte. De lokale energiecoöperatie verzamelt warmte via zonnecollectoren en slaat deze ondergronds op.

Het warmteoverschot wordt opgeslagen in een ondergronds bassin met 2 miljoen liter water dat maximaal 90 graden heet wordt.

Warmtenet
In de winter wordt de warmte uit de opslag weer geoogst en via een warmtenet verspreid om woningen aardgasvrij en zonder gebruik van CO₂ te verwarmen. Het is volgens de betrokken partijen voor het eerst dat deze techniek op deze schaal wordt ingezet.

Op dit ogenblik is de volledige installatie bovengronds zichtbaar: een uniek moment voordat het volgende maand onder de grond verdwijnt. Het project Duinwijck Gasvrij is onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Urgenda en de gemeente Vlieland zijn bij het project betrokken.

Zonnewarmte
De woningen van Duinwijck Gasvrij worden nu nog verwarmd via een aardgasgestookt warmtenet. Dat warmtenet wordt fossielvrij gemaakt door het aan te sluiten op een systeem dat langdurig warmte kan bewaren door thermische opslag in water. Hierdoor worden zonnewarmte en andere duurzame bronnen optimaal benut en kan de uitstoot van CO₂ naar nul worden teruggebracht. In Duinwijck vangen zonnecollectoren – in dit geval vacuümbuizen, oftewel heat pipes – zonnewarmte op en deze leveren de warmte meteen aan de wijk als er vraag is. Het overschot wordt opgeslagen in de buffer.

Sportveld
Omdat de warmte ondergronds wordt opgeslagen, is er sprake van meervoudig ruimtegebruik: boven de warmteopslag kan een parkeerplaats of grasveld worden aangelegd, of een sportveld zoals in Duinwijck. Laat zonnewarmte op zich wachten, dan kan de warmteopslag op verschillende andere manieren worden opgeladen, zoals met windmolens of restwarmte.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Marketing Manager

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Deutschland
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!