Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander plaatst eerste van 3 transformatoren in Oosterhout, netuitbreiding in 2023 klaar
© Liander

Liander plaatst eerste van 3 transformatoren in Oosterhout, netuitbreiding in 2023 klaar

Liander heeft bij transformatorstation Oosterhout de eerste van 3 grote transformatoren geplaatst. Die zijn straks goed voor een vermogen van 160 megavoltampère, waarmee 50.000 huishoudens stroom kunnen krijgen.

Nijmegen-Noord is een gebied dat volop in ontwikkeling is en waar de vraag naar netcapaciteit groot is. In korte tijd zijn er veel woningen en andere voorzieningen gebouwd.

Grootste in assortiment
Het huidige transformatorstation, dat aan Nijmegen-Noord elektriciteit levert, zit aan de maximale capaciteit. Daarom werkt Liander samen met TenneT aan een nieuw transformatorstation. Het station zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 klaar zijn.

De vermogenstransformatoren behoren tot de grootste die Liander in het assortiment heeft. Deze transformatoren zetten hoogspanning om in middenspanning. Ze zijn ruim 7 meter lang en bijna 5 meter breed, volledig opgebouwd en met olie afgevuld wegen ze bijna 100 ton per stuk.

De ruim 20.000 liter olie in de transformator zorgt voor koeling. Bij een hoog elektriciteitsverbruik ontstaat hitte, zonder koeling beschadigt de transformator. Elke transformator is goed voor een vermogen van 80 megavoltampère. In totaal worden er 3 geplaatst, omdat er altijd één uit moet kunnen bij storingen of voor onderhoud. Er zijn dus altijd 2 transformatoren gelijktijdig in bedrijf. De tweede en derde transformator worden komende week geplaatst.

Precisiewerk
‘Het plaatsen is precisiewerk, de transformator moet exact op de juiste plek komen. Na het plaatsen zijn monteurs nog ruim 2 weken bezig om alles te installeren en aan te sluiten en vervolgens worden uitgebreide testen uitgevoerd. Deze zijn nodig om zeker te weten of alle beveiliging en de besturing op afstand goed werkt. Daarna kan de transformator met dikke kabels worden aangesloten op het hoogspanningsnetwerk van TenneT van 15 kilovolt aan de ene kant en op ons middenspanningsnetwerk van 20 kilovolt aan de andere kant.’

Na het plaatsen van de transformatoren worden medio 2022 de 2 middenspanningsinstallaties geïnstalleerd. Daarmee is het Liander-deel van het station klaar. TenneT is tot het eerste kwartaal van 2023 nog druk met het aanleggen van de schakeltuin en het verkabelen en afspannen van de lijnen.

Uitbreidingen weer mogelijk
Als het transformatorstation in 2023 gereed is, is er weer voldoende capaciteit om alle ontwikkelingen in het gebied te faciliteren. Niet alleen woningbouw, maar ook de daarmee gepaard gaande scholen, sporthallen, supermarkten en zorgcentra. Daarnaast zijn alle uitbreidingen op bedrijventerrein Park 15 dan ook weer mogelijk.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!