Solar Magazine - Smart Village Lab geopend: proeftuin voor duurzaam wonen met zonnepanelen en buurtbatterijen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Smart Village Lab geopend: proeftuin voor duurzaam wonen met zonnepanelen en buurtbatterijen

Smart Village Lab geopend: proeftuin voor duurzaam wonen met zonnepanelen en buurtbatterijen

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft het Smart Village Lab geopend. In de proeftuin vindt onderzoek plaats naar hoe wonen in de toekomst slim, duurzaam en energie-efficiënt kan worden.

Op de vraagstukken hoe Vlaanderen de omslag kan maken naar een elektrisch wagenpark en energiezuinig wonen, maakt Green Energy Park het via een proeftuin mogelijk om wetenschappelijk onderbouwde antwoorden te bieden op de vraag hoe de energietransitie gerealiseerd kan worden.

Buurtbatterijen
Het Smart Village Lab, opgericht door de Vrije Universiteit Brussel en het Universitair Ziekenhuis Brussel, bestaat uit 6 woningen die onderling elektrische en thermische energie uitwisselen via een ‘Smart Energy Grid’, een energienet waaraan ook collectieve energiesystemen verbonden zijn zoals buurtbatterijen en collectieve laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Hierdoor kunnen talloze scenario’s worden uitgewerkt en kan worden nagegaan hoe en wanneer welke technologieën kunnen worden ingezet en hoe we ze het best laten interageren.

Zonnepanelen
Zo kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen gelinkt worden aan een elektrische wagen of een thuisbatterij, aan wasmachines of aan een warmtepomp, en kan de buurtbatterij worden opgeladen op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is. Om dit mogelijk te maken, installeerde distributienetbeheerder Fluvius op de site 2 grote elektriciteitscabines van elk 9 meter lang. De ene is ingericht als een standaard elektriciteitscabine met een transformator van 1.000 kilovoltampère en slimme technologie om te communiceren met het centrale netbeheersysteem van Fluvius. De tweede cabine is een Vlaamse primeur en biedt plaats voor allerlei apparatuur voor live testing van nieuwe energietechnieken.

Pionierswerk
Opkomende trends zoals energiedelen, energiegemeenschappen en Positieve Energie Districten brengen technische uitdagingen met zich mee en vereisen ook op administratief vlak innovatieve systemen om de energiestromen op te volgen en te factureren. Dit is een bijkomend onderzoeksdomein waarin het Smart Village Lab pionierswerk verricht.

De proeftuin wordt tevens ingezet voor opleiding en training van technisch personeel  en ook  scholen en het brede publiek zijn er welkom. Zo kan iedereen kennis maken met deze innovaties en hun belang in de maatschappelijke energietransitie.

Levensecht
Jimmy Van Moer, algemeen directeur van Green Energy Park: ‘Er is niet één technische oplossing die de energietransitie mogelijk zal maken, maar het zal een energiesysteem zijn waarin de verschillende energievectoren zoals bijvoorbeeld elektriciteit, warmte en waterstof elkaar zullen versterken. Het Smart Village Lab is een “levensechte” omgeving waar kennisinstellingen en bedrijven veilig kunnen experimenteren en deze innovatieve oplossingen vorm kunnen geven. We willen ook een omgeving creëren waar bedrijven gestimuleerd worden om samen dit energiesysteem te ontwikkelen. Met het Smart Village Lab willen we de energietransitie ondersteunen door samenwerking te stimuleren en de brug te vormen tussen onderzoek en economie.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Wocozon zoekt:

Gedreven en ervaren Project Manager

32-40 uur - 3554PZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!