Solar Magazine - 67 procent besparing gemeente Oss door led-plaatoplossingen van Saled
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
67 procent besparing gemeente Oss door led-plaatoplossingen van Saled

67 procent besparing gemeente Oss door led-plaatoplossingen van Saled

8 jaar geleden leverde Saled de eerste led-verlichting aan de gemeente Oss. Sindsdien is de gemeente veel energie gaan besparen. Momenteel staat dit percentage op 67 procent ten opzichte van de periode voor 2013.

Van de 21.000 lichtpunten in de gemeente bestaan er nu al 18.500 uit led-verlichting. De gemeente voldoet hiermee nu al ruimschoots aan de doelstelling uit het Landelijk Energieakkoord Openbare Verlichting, waarin een reductie van 50 procent in 2030 is afgesproken.

De gemeente maakt sinds 2 jaar gebruik van de INDO LED-plaatoplossingen voor de hoog-vermogens zoals de SON-(T)-verlichting. Voor de laagvermogens zoals de PL-L en de PL-T zijn  reeds retrofitlampen toegepast. Voor de gemeente is het belangrijk dat de spreiding van het licht op orde is. Normaal gesproken staan lichtmasten namelijk zo’n 30 meter uit elkaar, in de gemeente Oss is deze afstand 40 meter. Daarom ontwikkelde Saled een speciale plaatoplossing die zorgde voor de juiste lichtspreiding. De led-verlichting staat direct op de weg gericht. Op deze manier blijft de omgeving van de weg donkerder. Mensen die langs de weg wonen, hebben zo geen last van het licht. Ook voor planten en dieren in de omgeving is het beter.

De gemeente realiseert nog meer besparing door de dimfunctie, ook wel het dimregime genoemd. De plaatoplossingen van Saled zijn standaard dali dimbaar en te voorzien van een dimregime. Later op de avond en ‘s nachts is er minder verkeer op de wegen, dus dan is het onnodig dat de verlichting op volle kracht aanstaat. De verlichting volledig uitzetten is ook geen optie in verband met de veiligheid van de weggebruikers. Daarom is de dimfunctie de ideale oplossing voor gemeenten. De verlichting dimt automatisch tussen 22.00 uur en 6.00 uur, waardoor de gemeente 70 procent minder energie verbruikt.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

32-40 uur - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!