logo
wvhj2023
hero-image
11 november 2021

ODE: ‘Vlaanderen klaar voor elektrificatie bedrijfswagens, kansen voor zonne-energie’

EV Belgium, Techlink en ODE Vlaanderen zijn blij met maatregelen van de Vlaamse Regering om de elektrificatie van het vervoer te versnellen. Het biedt volgens de sectororganisaties ook kansen voor zonne-energie.

De nieuwe fiscale en sociale incentives kunnen in de ogen van de 3 organisaties zorgen voor een sterke groei van het aantal elektrische wagens en laadinfrastructuur. De maatregelen zullen een belangrijke bijdrage leveren tot het behalen van de aangescherpte klimaatdoelstellingen.

Netcapaciteit
‘Door in te zetten op een versnelde vergroening van het wagenpark met leaseauto’s, zal de markt voor elektrisch vervoer (ev) in ons land de komende jaren fors groeien’, aldus EV Belgium, Techlink en ODE Vlaanderen. ‘Op langere termijn mag ook het effect via de tweedehandsmarkt niet onderschat worden.’

EV Belgium, Techlink en ODE verwachten dan ook dat de laadinfrastructuur sterk uitgebreid zal worden. Door de prikkels voor bedrijven en particulieren die investeren in laadpunten, maar ook door de toename van het aantal gebruikers waardoor de exploitatie interessanter wordt. ‘Vandaag is er voldoende netcapaciteit voor het aantal gebruikers, maar met de verwachte forse toename van het aantal gebruikers zullen er snel veel bijkomende laadpunten nodig zijn’, aldus Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium. ‘Belangrijk in dat verband is dat de nieuwe regelgeving de fiscale voordelen koppelt aan de intelligentie rond de laadstations. Dit zowel voor de veiligheid van het laden als voor het mogelijk maken van de aanstuurbaarheid van de laadsessies, wat in de energiemarkt van de toekomst noodzakelijk zal zijn.’

Nieuwe kansen
Ook voor de verdere doorbraak van hernieuwbare energie biedt deze beslissing nieuwe kansen. De combinatie van laadinfrastructuur met lokale productie met zonne-energie biedt maatschappelijke meerwaarde, doordat het de nood aan ingrepen in het elektriciteitsnet vermindert. ‘De combinatie van elektrisch vervoer en hernieuwbare energie is een zeer goede match, als we de laadinfrastructuur “slim” maken; dit past ook in de uitdaging voor onze installateurs om in te zetten op een geïntegreerd “slim” beheer van woningen & gebouwen’, aldus Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

1 + 1 = 3
Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE Vlaanderen, vult aan: ‘Ev en pv samen is eigenlijk een geval van 1 + 1 = 3. De positieve elementen versterken elkaar en leiden tot economische en maatschappelijke meerwaarde’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten