logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
9 november 2021

GroenLeven breidt activiteiten uit naar windenergie, waterstof en energieopslag

GroenLeven richt zich vanaf 2022 steeds meer op brede hernieuwbare energieoplossingen en energielandschappen en breidt de activiteiten in zonne-energie uit met windenergie, waterstof en energieopslag.

Als onderdeel hiervan intensiveert de strategische samenwerking met het Duitse moederbedrijf BayWa r.e.

Rubicon
Het bedrijf stelt door de koerswijziging van nog grotere betekenis te kunnen zijn voor het behalen van de gestelde doelen in het Klimaatakkoord.

Chief executive officer Roland Pechtold hierover: ‘Ik ben zeer blij dat we naast zon – waar we onze sporen hebben verdiend – nu ook wind, waterstof en energieopslag voortvarend bij de kop pakken. Het is simpel. We moeten met elkaar de Rubicon over naar hernieuwbaar om volgende generaties niet met enorme klimaatproblemen op te zadelen. De toekomst is zon, wind en waterstof. Het fossiele tijdperk is voorbij. Het is fijn dat we kunnen putten uit de kennis en kunde van BayWa r.e., dat wereldwijd al langer wind- en zonne-energieprojecten combineert.’

Dubbelfuncties
GroenLeven is de afgelopen 10 jaar van lokale start-up in Friesland met zonnepanelen op boerendaken uitgegroeid tot een van de marktleiders in zonne-energie. Het bedrijf heeft daarbij de laatste jaren tal van dubbelfuncties ontwikkeld, zoals zonnepanelen op zandwinningsputten, zonnecarports en pv-systemen boven fruit. De markt vraagt volgens het bedrijf echter terecht steeds meer om bredere, integrale energieoplossingen.

Overbelast stroomnet
Het overbelaste stroomnet en de huidige congestie is volgens GroenLeven een grote bedreiging in de strijd om meer hernieuwbare energie waar veel bedrijven tegenaan lopen. Het bedrijf gaat zich daarom met name richten op grote projecten waar op één centrale plek meerdere energieoplossingen mogelijk zijn en omwonenden hiervan kunnen profiteren.

GroenLeven denkt daarbij aan energielandschappen met aandacht voor de maatschappelijke en landschappelijke inpassing. ‘Het voordeel van grootschaligheid is dat je overbelasting van het energienetwerk tegengaat; aansluitingen concentreren zich op één punt in plaats van een elektriciteitsnet met vertakkingen naar kleine projecten’, aldus Pechtold. ‘Bovendien zijn zon en wind complementair – als de zon schijnt, waait het vaak minder hard en andersom – en vormen batterijen en waterstof een oplossing voor het drukke netwerk vanwege de bufferfunctie. Netcongestie is de bottleneck voor duurzaam doorpakken. De kosten voor netuitbreiding zijn enorm en netverzwaring neemt ook vele jaren in beslag. Die tijd hebben we niet, dus moeten we zorgen dat we met elkaar zo efficiënt en goed mogelijk het elektriciteitsnet benutten. Dat kan heel mooi met dit soort oplossingen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten