Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Aantal Europese banen in zonne-energie kan verdrievoudigen tot 2030, Nederland in top 5
© Coolblue

Aantal Europese banen in zonne-energie kan verdrievoudigen tot 2030, Nederland in top 5

Het aantal banen in de zonne-energiesector kan in Europa de komende 10 jaar verdrievoudigen tot 1,1 miljoen stuks. Nederland telt momenteel 27.055 voltijdbanen in zonne-energie en staat binnen de EU op de 4e plaats.

Dat blijkt uit het ‘EU Solar Jobs Report 2021’ van de Europese koepelorganisatie SolarPower. Op basis van de bestaande EU-doelstelling van 40 procent hernieuwbare energie tegen 2030 verwachten de onderzoekers dat het aantal zonne-energiebanen aan het einde van het decennium verdubbeld is tot 742.000 voltijdbanen (fte’s).

1,1 miljoen
Om Europa op het meest kostenefficiënte spoor te brengen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en om CO2-neutraal te zijn in 2050, roept SolarPower Europe de Europese Commissie op om een doelstelling van 45 procent hernieuwbare energie tegen 2030 vast te stellen. Als die ambitie geadopteerd wordt, voorspellen de onderzoekers dat het aantal banen groeit tot 1,1 miljoen stuks.

Stand van zaken
De huidige stand van zaken laat zien dat er in de EU eind vorig jaar 357.000 banen waren in de zonne-energiesector. Dat is een forse toename ten opzichte van de 81.000 banen in 2016, toen de vorige editie van het rapport verscheen. 42 procent van de banen is gerelateerd aan de installatie, 10 procent aan operation & maintenance (o&m), 6 procent aan productie en 4 procent aan recycling en ontmanteling.

Nederland staat binnen Europa momenteel op de vierde plaats qua werkgelegenheid met 27.055 banen. Polen leidt de dans, gevolgd door Duitsland en Spanje. In de lidstaten die het meest bijdragen aan werkgelegenheid, komt het merendeel van de banen volgens de onderzoekers voort uit het daksegment. In Duitsland en Nederland is 75 procent van de banen hieraan verbonden. Spanje vormt een uitzondering, waar slechts 28 procent van de banen dakgerelateerd is.

3 scenario’s
Voor de ontwikkeling van de toekomstige werkgelegenheid hanteert SolarPower Europe 3 scenario’s: laag, medium en hoog. Daarbij focust het onderzoek zich op het kalenderjaar 2025.

De onderzoekers verwachten dat Nederland in 2025 tussen de 27.976 en 47.288 banen in de zonne-energiesector zal kennen. Het mediumscenario rekent voor Nederland op 38.294 banen en voor de EU op 584.000 banen. Dat is een groei van het aantal banen met 64 procent in 5 jaar.

Productiebanen
Projecties voor het scheppen van banen in verband met de productie van onder meer silicium, wafers, zonnecellen en zonnepanelen variëren aanzienlijk en zijn sterk afhankelijk van het behalen van het doel van het European Solar Initiative om tegen 2025 jaarlijks in Europa 20 gigawattpiek aan zonnepanelen te produceren en de gehele waardeketen te vertegenwoordigen

Het behalen van dit ambitieuze doel zou resulteren in 74.000 fte’s, terwijl een business-as-usual-scenario met een lage ambitie slechts 32.000 fte’s oplevert.

Het gedeeltelijk behalen van de doelstelling van het European Solar Initiative – het mediumscenario van SolarPower Europe – zou 51.000 banen opleveren. Dat is een groei van 121 procent in vergelijking met het niveau van 2020.

Niet verrassend
‘De enorme prognoses voor de groei van de werkgelegenheid op het gebied van zonne-energie zijn niet verrassend’, stelt Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. ‘Geen enkele andere energietechnologie is zo arbeidsintensief als zonne-energie, die tijdens de bouwfase 2 tot 6 keer meer banen creëert dan haar soortgenoten. Als de meest flexibele en goedkope energiebron moet de Europese zonne-energiesector snel groeien om de klimaatdoelstellingen van het continent te halen, en dus moet het personeelsbestand ook snel groeien. We hebben nu de hulp van EU-lidstaten nodig om de opleiding en ontwikkeling van geschoolde arbeidskrachten te faciliteren.’

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!