Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zeeuws OOS wil op Noordzee nieuwe mosselboerderij met zonnepanelen bouwen
© OOS

Zeeuws OOS wil op Noordzee nieuwe mosselboerderij met zonnepanelen bouwen

OOS International uit Serooskerke heeft het ontwerp van een mosselboerderij onthuld die uitgerust is met zonnepanelen. Met de Semi-submersible Mussel Farm (SMF) wil het mosselen gaan kweken op de Noordzee.

De mosselboerderij kan dieper in het water zakken, waardoor het kweken van hangcultuurmosselen op zee mogelijk wordt.

Productie teruggelopen

Mosselen worden traditioneel gekweekt in beschutte wateren zoals de Oosterschelde en de Waddenzee. Door een gebrek aan voeding in deze wateren is de productie van mosselen echter enorm teruggelopen. Het kweken van mosselen in met voedsel gevulde zeeën kan een oplossing zijn om de productie op peil te houden. In samenwerking met de schelpdiersector en mosselkwekers heeft OOS de SMF ontwikkeld die geschikt is voor het kweken van mosselen op basis van hangcultuur op open zee.

Pilot in 2022
Door toepassing van onderwatertechnologie wordt de kweek- en oogstlocatie op open zee beschermd tegen golven en stormen. De ontwerpfilosofie van de SMF is gebaseerd op het floater/column-ontwerp van de schepen OOS Serooskerke/Walcheren, waardoor de SMF kan worden ondergedompeld in ruwe omgevingen op zee.

De eerste mosselboerderij, de OOS Cees Leenaars, moet 76 meter bij 32 meter groot worden en de mogelijkheid hebben om wind- en zonne-energie op te wekken. Zo moet de mosselboerderij netto 0 CO2 uitstoten. In 2022 start een pilot en op basis van de uitkomst van dit onderzoek gaat de SMF in productie. De verwachting is dat langs de Zeeuwse kust meerdere mosselkwekerijen gerealiseerd kunnen worden.

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
kWh People zoekt:

Inkoper

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!