Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander breidt transformatorstation Tiel uit: geen knallend geluid meer te horen
© MTeeuw | Dreamstime.com

Liander breidt transformatorstation Tiel uit: geen knallend geluid meer te horen

TenneT en Liander breiden hun installaties op het transformatorstation Tiel uit en moderniseren ook een deel van het station. Hierdoor verdwijnen de knallende geluiden, veroorzaakt door verouderde onderdelen.

De hoogspanningsnetbeheerder en de regionale netbeheerder stellen dat het elektriciteitsnet in de regio Tiel op dit moment aan het eind van zijn aansluitingscapaciteit is en diverse componenten verouderd of aan het einde van hun levensduur zijn.

Zonnevelden
Er is een toenemende vraag naar elektriciteit en ook komen er steeds meer windmolenparken en zonnevelden die elektriciteit terug willen leveren aan het net. Liander is daarom gestart met het realiseren van 2 transformatorcellen en een 20.000-volt-schakelstation.

TenneT is nu gestart met het vervangen van verouderde luchtdrukcomponenten door elektrisch aangedreven componenten. De omwonenden zullen merken dat er na de vervanging minder geluid te horen zal zijn; vooral bij het in- en uitschakelen maken de huidige vermogensschakelaars een ‘knallend’ geluid. De nieuwe componenten doen dit niet en kunnen er straks weer 30 jaar tegen.

Meer leveringscapaciteit
De luchtdrukcomponenten zijn verouderd en storingsgevoelig. De nieuwe componenten zorgen niet alleen voor minder geluid in de omgeving, maar ook voor een betrouwbare levering van elektriciteit. Er worden ook 2 nieuwe velden van 150.000 volt gebouwd om de transformatoren van Liander aan te kunnen sluiten. De aanpassingen leiden tot meer leveringscapaciteit van elektriciteit naar en van het station.

De werkzaamheden aan het transformatorstation in Tiel zijn naar verwachting begin 2023 klaar.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Econnetic bv zoekt:

Senior Consultant zonne-energie

32-40 uur - 3972LK
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!