Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IRENA: aantal banen in hernieuwbare energie gegroeid tot 12 miljoen
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com

IRENA: aantal banen in hernieuwbare energie gegroeid tot 12 miljoen

Het aantal banen in de hernieuwbare-energiesector is afgelopen jaar gestegen van 11,5 naar 12 miljoen. Dat blijkt uit de 8e editie van het rapport ‘Renewable Energy and Jobs: Annual Review 2021’ van IRENA.

Het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA bevestigt in het onderzoeksrapport het beeld dat de coronapandemie vertragingen en verstoringen van de toeleveringsketen en daarmee de werkgelegenheid heeft veroorzaakt.

4 miljoen banen in zonne-energie
Terwijl het aantal banen in wind- en zonne-energie wereldwijd blijft groeien– en goed zijn voor respectievelijk 1,25 en 4 miljoen banen – nam de werkgelegenheid voor vloeibare biobrandstoffen af ​​doordat de vraag naar transportbrandstoffen daalde.

China had in 2020 wereldwijd een aandeel van 39 procent in banen in hernieuwbare energie, gevolgd door Brazilië, India, de Verenigde Staten en landen in de Europese Unie. Nederland staat daarbij in de top 10 qua aantal banen in de windenergiesector. Binnen Europa scoren enkel Denemarken (7) en Duitsland (3) hoger. China is de onbetwiste nummer 1 en Amerika de runner-up.

Buiten kijf
‘Het vermogen van hernieuwbare energie om banen te creëren en klimaatdoelen te halen staat buiten kijf. Met de VN-Klimaattop COP26 voor de boeg, moeten regeringen hun ambitie verhogen om netto 0 uitstoot te bereiken’, stelt Francesco la Camera, directeur-generaal van IRENA. ‘De enige weg voorwaarts is om meer te investeren in een rechtvaardige en inclusieve transitie, waarbij we gaandeweg de volledige sociaaleconomische voordelen plukken.’

Meer nieuwe banen
Uit het onderzoek van IRENA – dat is uitgevoerd in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) – blijkt inderdaad dat er door de energietransitie meer nieuwe banen zullen worden gecreëerd dan dat er oude banen verloren zullen gaan. Tot 2030 worden naar schatting 24 tot 25 miljoen nieuwe banen gecreëerd die het verlies van 6 tot 7 miljoen banen ver zullen overtreffen.

Ongeveer 5 miljoen van de werknemers die hun baan verliezen, zullen een nieuwe baan kunnen vinden in hetzelfde beroep in een andere bedrijfstak. IRENA voorspelt dat de sector van hernieuwbare energie tegen 2050 43 miljoen werknemers zal tellen.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Trainee Duurzame Energie

32-40 uur - Overijssel
kWh People zoekt:

Senior Purchaser

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!