logo
wvhj2023
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
© Buurserstraat386 | Dreamstime.com
22 oktober 2021

IRENA: aantal banen in hernieuwbare energie gegroeid tot 12 miljoen

Het aantal banen in de hernieuwbare-energiesector is afgelopen jaar gestegen van 11,5 naar 12 miljoen. Dat blijkt uit de 8e editie van het rapport ‘Renewable Energy and Jobs: Annual Review 2021’ van IRENA.

Het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie IRENA bevestigt in het onderzoeksrapport het beeld dat de coronapandemie vertragingen en verstoringen van de toeleveringsketen en daarmee de werkgelegenheid heeft veroorzaakt.

4 miljoen banen in zonne-energie
Terwijl het aantal banen in wind- en zonne-energie wereldwijd blijft groeien– en goed zijn voor respectievelijk 1,25 en 4 miljoen banen – nam de werkgelegenheid voor vloeibare biobrandstoffen af doordat de vraag naar transportbrandstoffen daalde.

China had in 2020 wereldwijd een aandeel van 39 procent in banen in hernieuwbare energie, gevolgd door Brazilië, India, de Verenigde Staten en landen in de Europese Unie. Nederland staat daarbij in de top 10 qua aantal banen in de windenergiesector. Binnen Europa scoren enkel Denemarken (7) en Duitsland (3) hoger. China is de onbetwiste nummer 1 en Amerika de runner-up.

Buiten kijf
‘Het vermogen van hernieuwbare energie om banen te creëren en klimaatdoelen te halen staat buiten kijf. Met de VN-Klimaattop COP26 voor de boeg, moeten regeringen hun ambitie verhogen om netto 0 uitstoot te bereiken’, stelt Francesco la Camera, directeur-generaal van IRENA. ‘De enige weg voorwaarts is om meer te investeren in een rechtvaardige en inclusieve transitie, waarbij we gaandeweg de volledige sociaaleconomische voordelen plukken.’

Meer nieuwe banen
Uit het onderzoek van IRENA – dat is uitgevoerd in samenwerking met de International Labour Organization (ILO) – blijkt inderdaad dat er door de energietransitie meer nieuwe banen zullen worden gecreëerd dan dat er oude banen verloren zullen gaan. Tot 2030 worden naar schatting 24 tot 25 miljoen nieuwe banen gecreëerd die het verlies van 6 tot 7 miljoen banen ver zullen overtreffen.

Ongeveer 5 miljoen van de werknemers die hun baan verliezen, zullen een nieuwe baan kunnen vinden in hetzelfde beroep in een andere bedrijfstak. IRENA voorspelt dat de sector van hernieuwbare energie tegen 2050 43 miljoen werknemers zal tellen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten